Loš rad biračkih odbora i stranački interesi u GIK-u

imageNa konferenciji za novinare GIK zvanično saopštio da ponavljanja izbora na dva biračka mesta neće biti i ranije saopštavane rezultate izbora proglasio zvaničnima.Predsednik GIK-a ,Vladan Jerinić konstatovao da je rad biračkih odbora bio katastrofalno loš, a da su u GIK-u brojni članovi komisije štitili interese svojih partija, a ne birača.

„ Komisija u stalnom sastavu sada nastavlja sa svojim radom , završen je rad u proširenom sastavu. U ovoj nedelji ćemo doneti uverenja o izabranim odbornicima prema osvojenim mandatima . Nakon toga partije mogu pregovarati o konstituisanju parlamenta , a rok je za konstituisanje 60 dana.To podrazumeva održavanje Skupštine , izbor predsednika i sekretara i izveštaj komisije to je ono što se mora održati u ovom roku i što se smatra konstitutivnom sednicom.Od danas zvanično počinje da teče taj rok , a stari predsednik Skupštine u roku od 15 dana zakazaće sednicu“, rekao je Jerinić.
Po njegovom mišljenju obeležje ovih izbora bili su prigovori kako u postupku kandidovanja tako i u samom procesu izbora. „ Ja sam već dugo uključen u izbore i mogu reći da ovoliko upravnih sporova nije bilo . Potom nisu se razdvajali izbori ranije , a sada smo radili paralelno komisija za republičke izbore i GIK.Rad biračkih odbora je ocenjen negativno. Bilo je to vrlo loše , bilo je niz prijava o neregularnostima , a kada dodjemo na lice mesta onda utvrdite da to nisu greške koje bi mogle da dovedu do nekih promena , a kad je trebalo da reaguju , nisu reagovali, nisu to unosili u zapisnike itd. To ukazuje da se biraju odbori kojima stranke ubuduće moraju posvetiti više pažnje . Predložićemo da ubuduće predsednici i zamenici biračkih odbora moraju imati bar neke sertifikate , da su obrazovani i da mogu da sprovedu izbore. Jedno od zapažanja na ovim izborima je i ukrupnjavanje političke scene u Valjevu“, rekao je Jerinić.
On je dodao da je prvi put u njegovoj karijeri doživeo da se u Komisiji glasa ili preglasava. „ Dominirala je stranačka pripadnost , a ne činjenica da nas je Skupština grada izabrala da štitimo interese birača i biračko pravo , a ne da se štite interesi onih koji su bili predlagači“, zaključio je Jerinić.
Predsednik GIK-a Vladan Jerinić je podsetio da se glasalo na 118 biračkih mesta, a upisani broj birača u birački spisak iznosio je 79525 birača.Broj birača koji su glasali je 44086 ili 55,44%. Nevažećih glasačkih listića bilo je 1084 što je 3,8 %.
“ Ove cifre rasporedjene su u smislu glasanja na sledeći način: lista Aleksandar Vučić-Srbija pobedjuje je dobila 17378 glasova birača ili 39,42% što je 26 manadata, lista Ivica Dačić Socijalistička partija Srbije –JS-SNP- Naša priča je Valjevo je dobila 12676glasova ili 28,75% što iznosi 18 mandata, lista Tim za Valjevo DS,SDS,LDP i Nova stranka su dobili 3294 što je 7,47% i 4 mandata. Lista Dosta je bilo Saša Radulović je osvojila 2238 glasova ili 5,08% što čini 3 odbornička mandata“, rekao je Jerinić.
Ispod cenzusa ostali su SRS sa 2031 glasa birača, šesta je lista Dveri sa 1824 glasa , sledi Pobeda sa 1281 glasom, Pokret za Valjevo i demokratsku srećnu Srbiju sa 1090 glasova i Radnički pokret sa osvojenih 560 glasova.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.