GIK: Konačni rezultati izbora tek posle Upravnog suda

imageKonačne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Valjeva, koji su održani 24. aprila 2016. godine, još uvek nije moguće utvrditi, saopštila je Gradska izborna komisija.

Zašto konačne rezultate, skoro dve sedmice pošto su lokalni izbori održani, nije moguće utvrditi, GIK objašnjava činjenicom da su pred Upravnim sudom u Beogradu u toku postupci po žalbama Verana Panića, birača i kandidata za odbornika Skupštine grada Valjeva, na izbornoj listi “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, na rešenja Gradske izborne komisije.
Naime, (GIK je na sednici održanoj dana 25. aprila 2016. godine poništila izbore na biračkim mestima broj 1 MZ Gradac, velika sala i broj 31 MZ Krušik, velika sala. Potom je na sednici održanoj dana 27. aprila 2016. godine GIK usvojila prigovore i poništila svoja rešenja o poništenju izbora. Veran Panić je podneo prigovore na ovakva rešenja, koje je GIK odbila, pa je postupak nastavljen pred Upravnim sudom.
“Okončanje postupaka pred Upravnim sudom očekuje se do kraja ove nedelje, nakon čega će Gradska izborna komisija postupati dalje u okviru nadležnosti propisanih Zakonom o lokalnim izborima”, kaže se u saopštenju GIK, uz podsećanje da su preliminarni rezulatati glasanja objavljeni na zvaničnoj internet prezentaciji grada Valjeva.
Po tim preliminarnim rezultatima, koalicija “Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje” osvojila je 26, koalicija okupljena oko SPS 18, koalicija DS-SDS-LDP 4 a Pokret “Dosta je bilo” 3 odbornička mandata. Od devet izbornih lista koliko ih je bilo na lokalnim izborima u Valjevu, pet nije prešlo cenzus, među kojima je i lista SRS.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.