Tri odeljenja prvaka manje u Valjevu

imageGrad Valjevo će ove godine imati tri odeljenja djaka prvaka manje. Na žalost ovaj negativni trend ispratile su sve opštine KO.

ŠU Valjevo iznela je podatke po kojima se zaključuje da će Grad Valjevo ove godine imati 91 djaka manje . „Prošle godine upisano je 808 djaka prvaka, a ove godine grad će upisati 717 djaka prvaka što su praktično tri odeljenja prvaka manje nego do sada. Opština Mionica će ove godine upisati 122 djaka , a prošle godine je bilo 130, Lajkovac 134 prvaka ove godine, a 152 bilo prošle godine , Opština Ljig 92 prvaka ove godine , a prošle 107 prvaka, Opština Ub 241 ove , a prošle godine 246 prvaka i Opština Osečina 74 prvaka ove godine , a 82 prvaka su bila prošle godine . Kada pogledamo ceo KO ove godine će 145 učenika manje krenuti u prvi razred“, navela je podatke Zorica Jocić načelnik ŠU za Kolubarski i Mačvanski okrug.
Broj od 145 učenika manje praktično znači pet odeljenja manje , a država Srbija za razliku od KO beleži porast broja djaka prvaka pa se može reći da se ovaj Okrug ne uklapa u trend na nivou države.
Upis djaka prvaka traje do 31. maja , ali po rečima Jocićeve dete će biti moguće upisati i nakon tog datuma .Upisuje se godište 2009-to i 2010-to. Načelnica Okruga napominje da smanjeni broj djaka ne znači da će konkretno u Valjevu biti tri učiteljice viška već da će se raspored dece izvršiti shodno broju upisane dece po školama. „ Mi smo imali samo jednog učitelja viška i njega smo vrlo brzo smestili. Viškovi su nam se pojavili iz geografije, hemije, srpskog jezika i književnosti i vrlo teško smo ih rasporedili, a manjka je matematičara i profesora fizike i to je hroničan manjak“, objašnjava Jocićeva.
Ovogodišnji manji broj prvaka ne znači da će tako biti i naredne godine jer sve zavisi od broja rodjene dece . Ipak ne treba zaboraviti da je kriza u Srbiju , bar stručnjaci kažu stigla te 2008. godine , a nakon toga je samo rasla. Mnogi bračni parovi koji potvrdjeno imaju problem sa zaposlenjem , a potom i stambenim obezbedjenjem ne usudjuju se na proširenje porodice . Svi do jednog tvrde da se čekaju neka bolja vremena.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.