Svi praznično, a partije radno

imageDok će Valjevci narednih dana praznovati, političke partije koje su ušle u gradsku Skupštinu počeće pregovore o mogućim koalicijama. U gradu se već spekuliše o kombinacijama i mogućnostima, a u razgovorima je bitna i centrala partija u Beogradu.

Poslednji izbori u Valjevu po svemu su bili drugačiji od prethodnih. Politička scena se u najvećoj meri polarizovala izmedju SPS-a i SNS-a dok su brojni politički akteri ostali van Skupštine i praktično pod znakom pitanja uopštenog opstanka u vidu političkih činilaca u gradu.Mnogi koji bi u samostalnom izlasku na izbore bili ispod cenzusa ući će u Skupštinu pod okriljem u najvećoj meri SNS-a. Počev od Nove Srbije koja od pada sa vlasti beleži konstantan pad rejtinga do DSS-a koji je u najvećoj meri ostao van Skupštine mnogi su trenutno opstali zahvaljujući podršci koju ima SNS. Uz ovu partiju ulaze i tri člana Novog DSS-a koji su očito na vreme procenili odnos snaga pa i sopstvene partije na političkoj sceni. Ulazi Vulinov Pokret socijalista koji bi realno ostao ispod cenzusa , Udruženje Za Valjevo za koje mnogi ni ne znaju da postoje pa je pitanje cenzusa i u ovom slučaju misaona imenica . Ulazi SPO koji je i u prošlu Skupštinu ušao zahvaljujući koalicionom ulasku . Koliko bi oni bili ispod cenzusa ako se zna da četiri godine jedio što je o njima moglo da se čuje jeste da su se zavadili i razdvojili i da su na dve održane konferencije izneli pogrešne informacije u javnost. Jedn od njih bila je da Vally gasi svoje pogone u Valjevu . Zahvaljujući SNS-u u Skupštini će se naći i PUPS koji i na državnom nivou beleži samo pad rejtinga.Upravo ovi izbori pokazali su da PUPS koji je ranije izlazio sa SPS-om na izbore zapravo nije bio od pomoći ovoj partiji jer je SPS bez njih zabeležio porast broja glasača.

image S druge strane SPS uvodi u Skupštinu ponovo Jedinstvenu Srbiju koja nikada nije izašla samostalno na izbore i nepoznato je koliko uporište zaista ima u glasačkom telu. I prvi put u Skupštini će se naći novoosnovani SNP koji pre izbora nije stigao ni da predstavi svoj program kao pilitičke partije.
Svi navedeni, preživeli su zapravo zahvaljujući ovim dvema partijama SPS-u i SNS-u .
U Skupštini će se ujedinjeni naći DS, LDP, SDS i Nova stranka. Koliko je zaista čije glasačko telo teško je proceniti , ali se može pretpostaviti da novoosnovani SDS i Nova stranka s obzirom da su promociju imali samo na nacionalnom nivou zapravo Valjevu jesu prilično nepoznati u smislu strukture stranaka njihovih opredeljenja i programa. LDP je i poslednjih godina izlazio u koalicijama pa se pitanje podrške glasača takodje može smatrati diskutabilnim . šta bi se dogodilo da su sve ove partije izašle na izbore samostano? Demokratska stranka ponovo beleži pad u glasovima gradjana i po svemu sudeći dosledni ovoj partiji ostale su samo stare nazovimo inicijalne demokrate.
Iznenadjenje ovih izbora svakako je „Dosta je bilo“ Saše Radulovića koji su se gradjanima predstavili kao nezavisna opcija dakle ni za jedne ni za druge nego nešto sasvim treće. Na konferencijama za novinare svoj program više su predstavljali kao podršku nacionalnom programu ove partije nego lokalnom , ali su gradjanima poslali jasnu poruku da su oni nešto novo, odgovarajući na sve češći komentar gradjana – uvek ista lica na političkoj sceni. Analitičari se slažu da je ulaskom u Skupštinu ovaj Pokret dobio na značaju te da se u budućnosti može očekivati rast broja njihovih pristalica.
Van Skupštine su ostali mnogi i hteli da priznamo ili ne do ukrupnjavanja političke scene je na izvestan način došlo. Iako javnost spekuliše na temu koalicija ko će skim i na koji način, mnogo toga zavisiće od poruke iz Beograda. Odnosno kako će se veliki dogovoriti na nacionalnom nivou .
U Valjevu pregovori počinju za vikend , a Aleksandar Vučić lider SNS-a sve češće govori o 28. maju pa ostaje da se vidi koliko će realno Valjevci čekati na formiranje vlasti.Naprednjaci u Valjevu imaju skupštinsku većinu i u vlast mogu sami , ali održanje te većine za svaku sednicu Skupštine nije realno . Šta ćemo , naivno, ako se neko razboli ili ode na službeni put? Ili šta ako se po ugledu na ranije godine neko predomisli? Upućeni tvrde da se podrška za ovih 26 mandata ipak mora obezbediti.
Važan deo svih političkih pregovora pored načelnog dogovora biće svakako i kadrovi partija ukoliko dodje do koalicije. Tek tada bi znajući Valjevo pregovori mogli da potraju.
Valjevci su glasali i Valjevo sada kao i Srbija čeka.
S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.