„Srbija šume“ tvrde da seku šumu po zakonu

imageJP „Srbija šume“ oglasilo se saopštenjem za javnost nakon što je Udruženje Eko centar Medvednik Zavojšnica informisalo javnost o velikim razmerama seče šume na Medvedniku upozoravajući da se radi o uništavanju šuma. „Srbija šume“ tvrde da je sečenje šume praćeno planskim dokumentima.

U Saopštenju za javnost JP „Srbija šume“ se navodi : Svi radovi na gazdovanju šumamam pa i korišćenju (ceča i drugi poslovi) vrše se u skladu sa zakonom o šumama, desetogodišnjim planskim dokumentima koje usvaja nadležno ministartsvo kao i godišnjim planom koje usvaja Vlada RS.Plan i gazdovanje kao i seče na planini Medvednik je preciziran desetogodišnjom osnovom i uvid u istu može se izvršiti u Šumskoj upravi Valjevo. Tačna količina posečenog dreta na Medvedniku:
-u periodu od 1.07.2015. godi-31.12.2015 je 2 459,36 m3 tehničkog i 1,385.82 m3 prostornog drveta
-u periodu od 1.1.2016.-31.3.2016 je 2,036.48m3 tehničkog i 3,055.46m3 prostornog drveta .
U Saopštenju „Srbija šuma se na dalje navodi da je posao sečenja izvodile firme koje su posao dobile u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama:„Takodje ugovorom su jasno definisane sve odgovornosti firmi koje dobiju posao na tenderu“.
Osvrćući se na devastaciju putne infrastrukture „Srbija šume“ tvrde da šumskim putevima koje je izgradila ŠG „Boranja“ za potrebe gazdovanja šumamaupravlja korisnik odnosno Boranja )JP „Srbija šume“ i održava zavisno od potrebe i stanja puteva. Ovi putevi su po njihovim navodima osnovno sredstvo ŠG“Boranja“ .
Javnim putevima na području MZ Stave ne upravlja „Boranja“, navodi se na kraju saopštenja.

U osdtalim dokumentima dostavljenim Vamediji se „Srbija šume“ bave licima koja su deo Udruženja i njihovom biografijom.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.