Potpisan Memorandum o izvozu teletine u Kinu

imageU Valjevu je potpisan Memorandum o namerama za realizaciju „Projekta proizvodnje, distribucije i prodaje mesa i mesnih prerađevina iz Srbije u NR Kinu“. Ovim projektom bi trebalo da se podigne nivo proizvodnje i osavremeni proces tova junadi, prerade junećeg mesa i dugoročno obezbedi prodaja i izvoz u Narodnu Republiku Kinu.

Memorandum o namerama potpisali su vlasnici nekoliko farmi , predstavnik preduzeća Agrorazvoj i kineske kompanije „SHENYANG XINHUAI TRADING CO. LTD“. Aleksandar Vujić kaže da Srbija sada ima dozvolu Vlade Kine za izvoz junećeg mesa na njihovo tržište i da je Srbija sedma zemlja u svetu koja ima takvu dozvolu . „ Uspeli smo da sa još jednim gradom dobijemo preferencijale koji su nam bili potrebni i do sada je postignuto to da je ova kineska firma poslala pismo o namerama da udje u tu investiciju. Mi na to pismo odgovramo tako što ćemo oformiti klaster i pokušati da obnovimo fsarme i uzgoj junadi. Predstoji posao osnivanja klastera pod specifičnim uslovima jer kod nas baš nije čest slučaj da jedno javno preduzeće i sa druge strane privatne firme prave klaster pa nas tu oečkuje velika administracija i ja se nadam da ćemo uspeti te paire da prikupimo. Kineskom partneru smo dužni da damo odredjene informacije o tome čime klaster raspolaže kako bi on mogao da završi psao sa bankama kako bi se krenulo sa kreditiranjem. Najveći posao u proteklom periodu bio je upravo kredit i kineksi partner će podržati taj model“, rekao je Vujić.
U klaster bi zajedno trebalo da udju JP „Agro razvoj-valjevske doline“, Zemljoradnička zadruga „Valjevo“, firma „Stokoprom“ iz Valjeva , beogradska firma „Agronid“ i predstavnik firme „S.C.E.C“ iz Valjeva. Predstavnik kineske strane Ži Šu kaže da je obišavši i videvši potecijal koji ima ovaj deo Srbije odmah pokazao zainteresovanost da u njega ulaže. „ Veoma smo zainteresovani da ostvarimo saradnju sa valjevskim kompanijama . Naša kompanija želi da investira 20 miliona eura u naredne tri godine za farme u Valjevu . pre tri godine investirali smo i u jedan projekat u Australiji vrednosti 12 miliona američkih dolara , a sada oni nama donesu svake godine 56 miliona dolara. Nadam se da će i ovdašnje lokalne kompanije doneti slične prihode . Srbija i Kina su uvek imale dobru saradnju i nadamo se da ćemo i u budućnosti imati dobru saradnju“, rekao je Šu.

image Ceo projekat kako se moglo čuti zamišljen je i trebao bi da bude realizovan tako da se iz unapred pomenutih valjevskih firmi napravi treća firma koja će se kreditno zadužiti kako bi bili podignuti kapaciteti u uzgoju teladi. Kineski partner deponovoa bi 20 miliona dolara kao garanciju za obezbedjenje kredita. Na osnovu pologa kineskog partenra kredit može biti odobren , a od njega bi se uradila kupovina hrane , ali i kupovina jedne klanice kako bi se usluga zaokružila. U Srbiji za sada postoje svega tri klanice koje susertifikovane za ovu vrstu posla , a Vujić kaže da predstoji dovoljno vremena da i jedna ovdašnja klanica bude sertifikovana . „ Problem je što Kinezi nemaju šta da kupe sada. Oni su došli da kupe meso , ali mesa nema. Nekada smo imali 56 000 junadi u tovu , a sada nema ni 6 000, zato je ovo važno i zato se ulažu sredstva . Tolika sredstva u Valjevo nisu ušla još od Zelenog plana“, kaže Vujić.
Bojan Bošković ditrektor Agrorazvoja kaže da se ovo javno preduzeće neće kreditno zaduživati već da je njihova uloga mahom logistička u prikupljanju potrebne dokumentacije . „ Sve ovo radimo da bi otkup bio siguran jer u istoj firmi imamo i investitora i kupca. Onog trenutka kada proizvodjač stočne hrane zna da je siguran sa prodajom , da onaj koji gaji telad zna da može da ih proda to je siguran način da se uloži u podizanje kapaciteta i ovo je jedini način da se to postigne“, dodaje Vujić.
Kineski partner kaže da su zainteresovani da se na teritoriji Valjeva gaji od 12 do 18 000 grla stoke.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.