Novi projekat za 70 lica

imageGrad Valjevo u narednom periodu realizovaće projekat „Razvoj održivih usluga u zajednici na području Zapadne Srbije“čiji je cilj uspostavljanje i unapređenje usluge socijalne zaštite-pomoć u kući za osobe sa invaliditetom. Projekat će obuhvatiti 70 lica .

Grad Valjevo izdvaja 4,23% od ukupnih sredstava gradskog budžeta za socijalnu zaštitu. Svake godine Grad Valjevo ulaže u unapređenje usluga socijalne zaštite i primer je dobre prakse u Republici Srbiji. Prema podacima iz popisa stanovništva iz 2011. godine, 6.656 osoba u Gradu Valjevu ima neki oblik invaliditeta, a 1000 osoba ima nepoznat status invalidnosti. U Gradu Valjevu trenutno postoji 10 udruženja osoba sa invaliditetom, a 80 osoba iz ove kategorije stanovništva prima neki oblik pomoći. Cilj projekta „Razvoj održivih usluga u zajednici na području Zapadne Srbije“ je uspostavljanje i unapređenje usluge socijalne zaštite-pomoć u kući za osobe sa invaliditetom. Projektom će biti obuhvaćeno 70 korisnika u gradskom, prigradskom i seoskom području, a predviđena je pomoć kroz usluge fizioterapeuta čiji će rad sadržati program masaže u kombinaciji sa negom, terapeutskim vežbama, kao i kondicionog tretmana. Projektom je predviđena saradnja sa akterima u zajednici na akcijama vidljivosti, rad na donošenju preporuka i smernica, kao i istraživanja na polju potreba marginalizovanih grupa građana, među kojima su deca, stara lica i osobe sa invaliditetom.

Usluge pomoć u kući za osobe sa invaliditetom značajno će poboljšati kvalitet života ove grupe stanovništva, unaprediće kvalitet brige, nege i socijalizacije, usporiti procese pogoršanja njihovog fizičkog i zdravstvenog statusa i unaprediti razvoj nezavisnih životnih veština.Grad Valjevo će razviti usluge na održivoj osnovi, uz nadogradnju sopstvenih kapaciteta. Opšti cilj projekta je aktivna podrška u socijalnoj inkluziji osoba sa invaliditetom.

Projekat „Razvoj održivih usluga u zajednici na području Zapadne Srbije“, koji će trajati 22 meseca, realizuje Grad Valjevo u parnerstvu sa Karitas Valjevo, Društvom za cerebralnu paralizu Valjevo i Centrom za društveno ekonomski razvoj iz Jagodine. Ukupna vrednost projekta je 140.084,14 evra, od čega je vrednost donacije Evropske unije 123.974,46 evra.

Projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra, ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova , koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa.

Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs) u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).

Više o projektu možete saznati na www.socijalnainkluzija.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.