„Džek Drvosek“ u šumama Medvednika

imageSaopštenje za javnost o nekontrolisanoj seči šume na Medvedniku izdalo je Udruženje „Eko centar Medvednik-zavojšnica“. U saopštenju članovi ovog udruženja navode da se od februara 2015 . gopdine šuma nekontrolisano seče . Saopštenje prenosimo u celosti:

„Ovom prilikom želeli bismo da obavestimo javnost,ekološke organizacije,predstavnike medija o aktivnostima na nekontrolisanoj i neracionalnoj seči šume na prostoru planine Medvednik od strane JP „Srbijašuma“ , ŠG „Boranje“ kao i privatnih preduzeća koji su na tenderu dobili posao seče,izvlačenja i odvoženja drvnih sortimenata sa planine Medvednik . Kontinuirano od februara 2015.godine traje uništavanje šumskog ekosistema Medvednika koji su bitno narušili njegovu floru i faunu. Po rečima odgovornih iz „Srbijašuma“ samo u prošloj godini isečeno je i odveženo sa Medvednika oko 3,845.18 m³. To su njihovi zvanični odgovori,uvidom na licu mesta prostim sabiranjem isečenih panjeva,dolazi se do mnogo većeg broja . Nije se gledalo da li je šumi potrebno sanitarno proređivanje,uklanjanje bolesnih debala bukvi kojih inače ima u izobilju,nego se seklo zdravo i mlado deblo pogodno za građu.I taman kada smo krajem ove godine pomislili da je konačno stalo uništavanje i nekontrolisana seča,zaprepastili smo se novim aktivnostima na seči dodatnih 4000 m³.
„Džeka Drvoseka“ ništa ne može isterati iz Medvednikovih šuma , sve dok svoje uporište ima u politici , raznim ličnim interesima pojedinaca i svih onih koji ćutke daju saglasnost na uništavanje nečega što je stvarano decenijama . Svih ovih meseci na stotine posetilaca,planinara i turista koji su dolazili na Medvednik zgražavali su se na prizore na koje su nailazili , na stotine oborenih debala,uništenih delova šuma,šumskih staza,lokalnih puteva koji su devastirani do krajnjnih granica . Reagovali smo onoliko koliko smo mogli ,pisali smo Zavodu za zaštitu prirode Srbije ,resornom Ministarstvu poljoprivrede . Na kraju i samim „Srbijašumama“ i ŠG Boranji . Odgovor je bio onako „diplomatski“ i vešto sakriven u njihovim planskim,desetogodišnjim planovima upravljanja,saglasnostima resornog ministarstva i slično . Za ovu godinu planirana je dalja seča i to pored Medvednika , Jablanika,Povlena ,Maljena i Rajca .

image U planu je oko 50.000 m³, i po rečima odgovornih iz ŠG Boranje finansijska dobit koja se meri desetinama miliona dinara,tačnije oko 60 miliona . Da li se uništavanje naših šuma pretvorilo samo u dobar biznis ? Da li iz tog razloga mnoga udruženja iz Valjeva,mnogi koji se zaklanjaju iza reči „Ekološki“ ćutke aminuju sve ovo što se dešava samo iz svojih ličnih razloga ili pak finansijske dobiti ? Da li su mnoga udruženja iz Valjeva u direktnoj povezanosti sa ljudima iz „Srbijašuma“ i otuda „saglasnost“ na uništavanje šuma Medvednika ? Ne tako davno u sredstvima javnog informisanja slušali smo razne „bajke“ od strane pojedinaca kako je Medvednik prelepa planina,kako treba razvijati turizam na njemu,dovoditi turiste,davati besplatne placeve,organizovati raznorazne manifestacije,promovisati gljivarski turizam . Javno pitamo te iste pojedince zašto ćute sada,zašto se ne oglase i stanu u odbranu i očuvanje planine Medvednik ? Odgovor je vrlo jasan i koncizan,sva ta nazovi „udruženja“ i ekološka,i gljivarska i pojedinci koji ih predstavljaju veoma su povezana svojim lično – ekonomskim vezama sa strukturama „Srbijašuma“,mnogi od njih rade u „Srbijašumama“,mnogi zloupotrebljavaju resurse „Srbijašuma“ za svoje lične potrebe i otuda izostaje njihov glas u odbrani nekontrolisane seče na planini Medvednik .
Podsećamo javnost da je prostor Medvednika zajedno sa ostalim planinama oko Valjeva u planovima države,Zavoda za zaštitu prirode Srbije i resornog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, za buduću zaštitu u jedan od vidova i stepena zaštite. One već i sada predstavljaju deo Ekološke mreže koju je Vlada Republike Srbije ustanovila svojom uredbom 2011. Godine . Takođe,ovaj prostor deo je IBA područja od međunarodnog značaja za zaštitu retkih vrsta ptica . Prostor je ustanovljen još 2009. Godine od strane međunarodne organizacije Bird Life International i nosi oznaku IBA RS018 Valjevo Mountains – prostor od međunarodnog značaja za zaštitu retkih vrsta ptica ( beloglavi sup, suri orao, sivi soko, buljina, kamenjarka, prdavac ) .
Javno pitamo predstavnike „Srbijašuma“ i ŠG „Boranje“ šta su konkretno uradili za planinu Medvednik , šta su uradili na njegovoj zaštiti ili pak za sve one posetioce ,planinare ili turiste koji ga svakodnevno posećuju ? Da li su postavili makar jedan putokaz na Medvedniku ,uredili njegove vidikovce,odmorišta, postavili korpe za odlaganje smeća ? Da li su meštanima sela podno Medvednika,uredili puteve koji su uništili ? Da li je jedan jedini dinar finansijske dobiti od nekoliko desetina miliona dinara ostao na Medvedniku i selima Medvednika ili ste samo odneli,uništili i ostavili blago rečeno haos iza sebe ?
JP „Srbijašume su nastupile sa svojim aktivnosti ekološki neprihvatljivo,i društveno neodgovornim ponašanjem na Medvedniku uništavajući njegov ekosistem,njegovu floru i faunu,pokretajući čitav niz negativnih činilaca koji će se javljati u budućnosti kao što su javljanje erozije,sprečavanje poplava ,šumskih požara,klizišza,brojnih životinjskih migracija i slično.
I sasvim na kraju , da li je tih 60 – 80 miliona dinara profita , dovoljno vredno uništavanja nečega što nam je priroda samo dala na korišćenje , nikako ne za uništenje ? U državi koja stremi integracijama u EU , javnim preduzećima koji se ponašaju kao država u državi ,nikako nećemo sačuvati prirodu i njen ekosistem . Barem ne dok je ovakvih „Džek Drvoseka“ na sceni .

Udruženje
„EKO CENTAR MEDVEDNIK – ZAVOJŠNICA“

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.