Dveri moraju prikupiti nove potpise

imageDveri će u narednih 48 sati GIK-u morati da dostave nove potpise za listu. Predsednik Izborne komisija negirao da je bilo pretećih koverti bar prema njemu rekavši da bi govoreći o tome mogao da utiče na ishod izbora.

Na konferenciji za novinare GIK-a potvrdjena je informacija da je Upravni sud odlučio u korist Pokreta za Valjevo po žalbi koju je Pokret podneo , ali i da je u slučaju partije Dveri ishod bio drugačiji. GIK je proglasio izbornu listu koja će se naći na glasačkim listićima na kojoj je osam što partija što grupa gradjana.
„Imali smo dve žalbe i stav je komisije  bio da se ispoštuju stavovi suda po tome je lista kojoj smo mi uskratili prtavo učešća dobila pravo učešća, u drugom slučaju smo proglasili listu , a sud je to osporio i mi smo u skladu sa zakonom naložili korekcije. Mi smo  morali da proglasimo sinoć  zbirnu listu bez obzira na ishod dovog slučaja .U oba slučaja poništene su naše odluke“, rekao je Vladan Jerinić predsednik GIK-a.
Kako je javnost praktično obaveštena o izmeni zakona po kome se ne mogu zajedno naći partije i udruženja , prvi takav primer vidjen je kod predaje prve liste u Valjevu u slučaju SNS-a pa je usledila korekcija.A kako je isti slučaj ponovljen i u slučaju Pokreta za Valjevo i DSS-a, Vamedia je postavila pitanje procedure , odnosno da li je u oba slučaja komisija pismenim putem naložila ispravljanje greške. Odgovor komisije bio je da je u slučaju SNS-a u toku procesa provere liste ukazano na problem i ista partija problem otklonila za vreme dok je trajala provera dok je u slučaju Pokreta za Valjevo komisija kasnije reagovala zaključkom u pisanoj formi.
Novinare je najviše zanimao slučaj Dveri za šta je komisija najpre saopštila da naziv liste za koju su prikupljani potpisi i naziv predate liste moraju biti usaglašeni.Odnosno Srpski pokret Dveri imao je dodatk u nazivu Nova snaga Srbije što je po mišljenju suda dovodilo u sumnju da se radi o nekoj posebnoj grupaciji gradjana što po zakonu nije dozvoljeno. Na insistiranje Vamedie da bude objašnjeno šta je to što Dveri sada treba da urade sekretar komisije Aleksandar Janković kaže : „Moraju skupiti nove potpise jer su jedne potpise već predali i sada pod novim nazivom ne smeju odnosno ne mogu imati iste to bi bili dupli potpisi što po zakonu nije prihvatljivo. Ali moram da kažem da nismo mi ti koji smo odlučivali o pravilima i propisima već je to uradila Republička izborna komisija. Oni jesu dovedeni u jednu lošu poziciju , ali ne našom voljom već voljom suda . Mi smo smatrali da je nedvosmisleno bilo jasno da je onima koji potpisuju jasno za koga potpisuju, ali sud ne misli tako i jedino što smo mogli je da odredimo zakonski rok da ponovo skupe potpise“.
Janković dodaje da komisija nije nikakva inkvizicija već da je komisiji stalo da po zakonu svi izadju na izbore i da gradjani budu ti koji će odlučivati, a da je Upravni sud zatrpan žalbama iz cele Srbije.Dveri će jednom rečju na izbore u Valjevu moći samo ukoliko u predvidjenom roku prikupe nove potpise, a rok za predaju novih ističe u nedelju.
Kako je Aleksandar Vujić iz Pokreta za Valjevo obavestio novinare da su na komisiju vršeni prisci Vamedia je postavila pitanje Jeriniću da li su tvrdnje koje je Vujić izneo tačne. „ Na mene nije niko , a samim tim ni na koga drugog, mi ne možemo da to komentarišemo, kasnije možemo komentarisati. Niko od nas ne može davati izjavu u tom pravcu, ne želim da komentarišem“, rekao je Jerinić. Kako Zakon jasno kaže da se ne sme vršiti nikakav pritisak na članove komisije tumačenje je zatraženo i od sekretara Jankovića koji je rekao da je stav komisije da se uzdrže od bilo kakvih komemtara kako ne bi pomagali ili odmagali učesnicima u izbornom procesu, ali je istovremeno potvrdio i da Zakon jasno nalaže odredjena postupanja u slučaju pritisaka.  

Kako god da je u ovom izbornom delu bilo na izbore će u Valjevu 79532 glasača.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.