Aprilili

      Нема коментара на Aprilili

imageDanas je Dan šale . Bez obzira na sve probleme koje imamo i na činjenicu da se prag tolerancije značajno snizio , možda danas možemo da se bar nasmejemo.

Prvi april kao Dan šale ne proslavclja se samo kod nas , a mnogi smatraju da svoje početke ima još u 16 veku kada se u Francuskoj ovaj datum uzimao kao početak nove godine . Slavilo se svuda uz vino , a zabavljači su bili uglavnom dvorske lude .Amerikanci na prvi april zbijaju šale sa prijateljima i strancima. Jedna od najpoznatijih šala na 1.April ( ili na Dan budala, kako se još ovaj dan popularno naziva ) u Americi je da se upre prstom u cipele sagovornika i kaže :“odvezana ti je pertla”.

U devetnaestom veku, američki učitelji su se sa svojim đacima šalili tako što su upirali prstom u nebo i iznenađeno govorili: “ Pogledaj, jato pingvina!”. Popularna šala među američkim školarcima je da jedni druge ubeđuju da je škola otkazana, iz raznih, uglavnom, neverovatnih, razloga. Koja god da je šala u pitanju, kada neko nasedne, u Americi se obavezno kaže “Aprilska budalo!" (“April Fool!").
Prvoaprilske sale

Za prvi april uglavnom se zbijaju kako volimo da kažemo male šale i na njih niko ne bi trebao da se ljuti. Mnogi imaju i ozbiljnije ideje u vezi ovih šala , a neke su od njih kroz istoriju neslavno i završile .
Ipak ukoliko uspete danas se nasmejte , našalite sa prijateljima.
Neki podaci pokazuju da u trenucima kad aje zemlja u dubokoj recesiji kao što je slučaj sa Srbijom , uz veliki broj nezaposlenih , veliki broj siromašnih nikome nije do šale . Ipak dodje u godini tako jedan dan kao što je ovaj kada vam niko neće zameriti što ste nasmejani
Vodite računa da svojom šalom nikog ne uvredite i povredite i ovaj prvi april može se potom smatrati uspešnim.
Neke od čuvenih šala:
• Panorama, televizijska emisija na Bi-Bi-Siju, 1957. godine je objavila poznatu prvoaprilsku šalu o tome kako Švajcarci vrše berbu špageta sa drveta. Prilog je govorio o tome kako je konačno iskorijenjen napasnik špagetni žižak. Veliki broj gledalaca se javljao uredništvu kako bi saznali za mogućnosti da sami uzgajaju svoje špagete.
• Hamburgeri za ljevoruke: 1998. godine Burger King je u SAD objavio reklamu o hamburgerima za ljevoruke, koji su napravljeni tako da im sadržaj curi s desne strane.
• San Serif: Gardijan je u svom dodatku 1977. godine objavio članak koji je pohvalno pisao o ovom izmišljenom odmaralištu, o njegova dva ostrva (Aperkejs i Louerkejs), o njegovom glavnom gradu (Bodoni) i o njegovom vođi (General Pika). Zainteresovani čitaoci su bili razočarani kada su saznali da su sva mjesta izmišljena, a da su njihova imena uzeta kao termini iz tipografije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.