Zašto Davidović vara vernike?

imagePatrijarh Irinej potvrdio da nije prvi put da se neka crkva potapa ili izmešta za dobrobit naroda i rekao da se dogovor koji su vladike postigle sa JP „Kolubara“ mora da se ispoštuje. Dragan Davidović koji predvodi grupu vernika nije samo raščinjen kao monah već je na dve godine bio u potpunosti izbačen iz okrilja SPC. Po čijem nalogu Davidović uznemiruje javnost?

Patrijarh srpski Irinej u obraćanju javnosti saopštio da je dobrobit naroda na prvom mestu kada je u pitanju manastir Gračanica „Vladika Jovan i Vladika Lavrentije su o tome razmišljali i dali saglasnost u ime Sinoda zbog nacionalnog interesa. Tako su premešteni i drugi manastiri.Oni su dali saglasnost , ali pod uslovom izgradnje nove crkve. Koliko razumem izgradjena je nova Gračanica Teško se miri sa tim , mučno je to i teško , ali dešavalo se to i u prošlosti i biće toga i u budućnosti“, rekao je Patrijarh Irinej .

Na fejsbuku su se pojavile i lažne fotografije potapanja ikona što nikako ne može biti tačno jer je sve preneto u novu crkvu što potvrdjuju i svedoci , ali i potpisani zapisnici .Svedoci tvrde da su ikone na slici doneli upravo vernici koje predvodi Davidović te i da one nikada nisu bile deo manastira .
Na žalost masmediji omogućili su manipulaciju gradjanima i vernicima počev od objavljivanja fotografija o hapšenju vernika pri čemu je iskorišćen momenat za fotografisanje dok se ista grupa molila klanjanjem , a policija malo dalje čekala da završe molitvu kako bi ih bezbedno ispratila iz zone radova pa sve do lažnih slika o ikonama.
Kampanju vidljivo vodi raščinjeni monah Dragan Davidović iz Valjeva koji je u nekoliko navrata hapšen zbog napada na službeno lice, ali i napada na radnike koji su čistili korito hidroakumulacije „Rovni“ , Davidović je bio hapšen i u junu 2012. godine , kada je Vanraspravno krivično veće Osnovnog suda uvažilo žalbu njegovog branioca i ukinulo mu jednomesečni pritvor. Davidović je u maju rušio dva stuba buduće telemerne stanice na brani „Rovni“ i, kako je tada saopšteno, pričinio štetu od oko 800.000 dinara.
Dragan Davidović, raščinjeni monah Antonije, bio je u kosovskim manastirima Zočište i Crna reka, a raščinjen je zbog učešća u protestima pred Gračanicom na Kosovu i Patrijaršijom SPC u Beogradu prilikom smene tadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Artemija.
Naime u maju 2010. godine monah Antonije (Davidović) koji je izazvao nerede ispred manastira Gračanica i organizovao proteste pred Patrijaršijom u Beogradu lišen je monaškog čina. Odlukom Crkvenog suda Eparhije budimljansko-nikšićke, on je vraćen u red civila sa svetovnim imenom Dragan i isključen iz crkvene zajednice na dve godine.
Presuda Crkvenog suda praktično znači i da ako se bivši sabrat manastira Crna Reka bude predstavljao kao monah, može biti uhapšen za lažno predstavljanje.
Monah Antonije je presudom Crkvenog suda optužen za samovolju i nemonaško nepokoravanje nadležnim crkvenim vlastima, kao i za iznošenje brojnih neistina i kleveta nedoličnim hrišćaninu, a kamoli monahu.U presudi stoji i da se odrekao poslušnosti crkvenoj vlasti, bunio i stvarao zaveru protiv nje, uskraćivao joj dužno poštovanje, klevetao je, vređao i nipodaštavao, a i odbijao da izvrši odluke nadležnih crkvenih vlasti.Kako je navedeno u presudi Crkvenog suda , monah Antonije je odgovoran i za više puta ponovljeno nemonaško klevetanje patrijarha i arhijereja. U presudi je navedeno nekoliko važnih kanona koje je prekršio.Ne treba zaboraviti da je kada je u pitanju crkva Davidovića osudio najviši odnosno Veliki crkveni sud.
Od tog dana raščinjenja ne postoje podaci o Davidovićevom zaposlenju niti bilo kakvom drugom radnom angažovanju , ali je I dalje u monaškoj odori prisutan na gradskim ulicama. Iako na to nema pravo kao civilno lice, isti Davidović je u više navrata na gradskom Trgu pod ozvučenjem sasluživao u vršenju verske službe na pta nije imao pravo ni dok je bio monah jer je pripadao redu prostih monaha koji nijednu svešteničku radnju ne mogu da vrše. Tolerantna crkva na ovo ponašanje nije reagovala smatrajući očito s obzirom da se radi o civilu on nije više njihova nadležnost već nadležnost civilnih sudova I organa reda. Dragan Davidović nije monah već vrlo vešta osoba u informatičkom svetu, maipulaciji vernim narodom za koga je crkva izrekla stav da je iznosio neistine I klevete koje ne priliče ni hrišćaninu , a kamoli monahu.

image Po informacijama Vamedie ista grupa predvodjena Draganom Davidovićem nedavno je pričinila materijalnu štetu na novoizgradjenom crkvenom objektu nadomak manastira Pustinje .

Grupa vernika opsedala je u utorak zgradu Uprave dok su internetom poslate brojne poruke o tome da je voda ušla u manastir Gračanicu . Da će voda ući u ovaj manastir znalo se još polovinom osamdesetih godina kada je prvi ugovor izmedju crkve i javnog preduzeća „Kolubara“ potpisan . Ovaj ugovor koji je potpisao vladika Jovan, bio je preduslov da se počne sa prikupljanjem dokumentacije za izgradnju brane. Mnogo godina kasnije vladika Lavrentije 2003. godine potpisao je još jedan ugovor .Tačnije 15. juna 2003. godine između ovog JP i SPC, koju je zastupao tadašnji episkop šabačko-valjevski Lavrentije potpisan ugovor o razmeni nepokretnosti. Po tom ugovoru objekat Valjevske Gračanice ustupljen je JP “Kolubara”, dok je ovo preduzeće prihvatilo obavezu da za potrebe SPC u obližnjem selu Brezovice na površini od 1,2 hektara izgradi novu crkvu, parohijski dom, kuću za sveštenika, prodavnicu, letnjikovac i javnu česmu , što je I uradjeno.
Krstove za novu crkvu u selu Brezovice osveštao je aktuelni episkop Milutin.
„Zašto je traženo da se uopšte ugovori naprave? Zato što su još tada znali da će manastir biti potopljen . Tu nema dileme, nikakve .Ja ne znam zašto je to sada problem . SPC nas fizički nikada nije ometala u realizaciji projekta .Odgovorno tvrdim da ometanja s njihove strane nije bilo. Postoji obimna dokumentacija o tome da smo komunicirali , da smo ih obaveštavali unapred o svakom narednom potezu . Dislokacija , stvari , životinja koje su bile gore, predmeti koji su bili sastavni deo objekata do dislokacije ikonostasa i monaha. Sa svime su bili upoznati. Sada se vodi neka druga priča , ali ne od strane SPC već od strane nekih ljudi koji verovatno imaju neki interes da to rade“, tvrdi Miodrag Marković direktor JP „Kolubara“.

Ako je crkva već rekla šta ima na temu Davidovića ostaje veliko pitanje zarad čijih interesa Davidović sprovodi akcije koje sprovodi i od čijeg novca on živi i finansira pomenute akcije?

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.