Više od 1650 učenika na matematičkom takmičenju

imageDanas se u celom svetu održava se međunarodno matematičko takmičenje „Kengur bez granica“. Podružnica matematičara Valjevo i matematičari u Kolubarskom okrugu uspeli su da u afirmativnoj akciji popularizacije matematike uz sjajne rezultate učenika prethodnih godina, pojačaju interesovanje za ovo takmičenje.

Ove godine u svim valjevskim gradskim osnovnim školama, nekoliko seoskih škola, Gimnaziji i Medicinskoj školi, takmičiće se oko 1400 učenika od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Na takmičenju će učestvovati i učenici iz Uba, Ljiga, Mionice i Pecke.
Prošle godine, kada je 1350 valjevskih učenika uzelo učešće, osvojene su 23 medalje i 108 pohvala.
Ovo takmičenje namenjeno je učenicima od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Na njemu učenici u celom svetu, u isto vreme razmišljaju o istim problemima i rešavaju iste zadatke, ali svako u svojoj školi.
Cilj samog takmičenja je povećanje interesovanja za matematičke i prirodne nauke, kao i razvoj logičkog i kombinatornog mišljenja uz korišćenja stečenih matematičkih i logičkih znanja. Zadaci na ovom takmičenju su veoma interesantni i slični zadacima koji se rešavaju na testovima inteligencije, a po nivoima težine dostupni su svim učenicima.
Društvo matematičara Srbije i Podružnica matematičara Valjevo će i ove godine prigodno nagraditi najuspešnije.
Sa brojem od 1650 takmičara, Kolubarski okrug je ovog 17. marta pravo matematičko borilište i geografski deo Srbije u kome je procentnualno najveći broj učenika izašao na ovo međunarodno takmičenje. Biće to praznik matematike i nauke uopšte, u kome će pobediti najbolji, a uspeh postići svi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.