Telefonsko savetovalište za negu i razvoj deteta

imageTelefonsko savetovalište „Deca Srbije“ u Patronažnoj službi Doma zdravlja, pozivom na broj 315-00-29, radi svakog dana od 7 do 19 sati, uključujući vikende i državne praznike. Savete u vezi odgoja novorođenčeta, rasta i razvoja deteta daju edukovane patronažne medicinske sestre i tehničari.

Savetovalište radi pod pokroviteljstvom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja u 11 gradova Srbije, među kojima je i Valjevo. Osnovni cilj je stalno unapređivanje kvaliteta zdravstvene zaštite majke i deteta.

U 2015. bilo je 1502 poziva u Telefonsko savetovalište Doma zdravlja Valjevo. Najčešće se javljaju porodilje, tate ili bake i to zbog novorođenčeta i deteta do godinu dana, mada postoje i pozivi vezani za uzrast do pet godina ili više. Najčešća pitanja se odnose se na povišenu telesnu temperaturu i grčeve kod beba, nicanje mlečnih zubića, probleme u vezi dojenja, ishranu odojčeta, tretiranje pupčane rane, vakcinaciju i slično. Osim toga, veliki broj poziva upućuju patronažne sestre, kako bi najavile svoje posete ili proverile stanje deteta nakon datih saveta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.