Pa , da zaradimo bar ?

imageNa biračkim mestima za predstojeće izbore biće poprilična gužva s obzirom da se istovremeno održavaju i lokalni i parlamentarni izbori . Paušalna procena je da će za Valjevo izborni trošak iznositi do pet miliona dinara.

Grad Valjevo ima 118 biračkih mesta i za predstojeće izbore na njima će se naći posmatrači ili kako narod više voli da kaže čuvari kutija . Najpre će RIK odrediti članove stalnog biračkog odbora , a potom sledi prošireni birački odbor . Republika plaća sve one posmatrače koji imaju listu i na lokalu i na Republici , dok one koji se pojavljuju samo na lokalnim listama mora da plati lokal.
Još uvek nije poznato koliko će lista biti ni na lokalnim ni na republičkim izborima pa se za sada mogu iznositi samo paušalne procene o broju ljudi na biračkim mestima . Po zakonu svaki čuvar mora imati svog zamenika pa se broj brzo udvostruči. Po prvim procenama na biračkim mestima u Valjevu moglo bi biti po 24 posmatrača ili čuvara zajedno sa stalnim biračkim odborom.
Ukoliko ovaj broj pomnožite sa brojem biračkih mesta vidljivo je da će u praćenje izbora biti uključeno do 3000 ljudi.
A ništa nije besplatno. Predsednik i zamenik biračkog odbora na prošlim izborima inkasirali su po 2500 dinara dok su ostali dobili po 1500 dinara . Računica pokazuje da govorimo o cifri od 4,5 miliona dinara . I to je računica samo za Valjevo.
Izborni štabovi partija u Valjevu intenzivno rade na angažovanju čuvara kutija, a prednost će verovatno imati članovi partije , njihove porodice.
Nije retka slika da na pojedinim biračkim mestima bude malo manje posmatrača nego glasača , ali u Srbiji svi su odavno naučili da – Nije važno ko glasa već ko broji glasove , pa partije neće baš sve prepustiti slučaju .

U vreme nezaposlenosti , ko zna , 1500 dinara za pola dana – nije loša računica.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.