JKP ,,Vidrak” – podrška valjevskoj privredi

imageSredinom februara valjevski „Vidrak“ zapoeo je niz sastanaka sa malim i srednjim preduzećima, ali i zanatlijama iz Valjeva. Povod za ove sastanke je da se valjevski privrednici bliže upoznaju sa poslovanjem ovog javnog preduzeća i poslovvima za koje im je potrebno učešće lokalne privrede .

„Mi ove godine valjevskoj privredi možemo da ponudimo poslove vredne 34 miliona dinara. Cilj je da se upoznamo, da vidimo sa čime raspolažemo, da znamo ko šta proizvodi i šta sve može da radi. Ono što je bitno je da oni učestvuju na našim tenderima i da što više posla dobiju valjevske firme, da što više novca ostane u našem gradu. Mislim da je oko nas uspeh koji ne prepoznajemo, imamo uspešne firme koje su na margini javnosti. Potrebno je više sluha za uspešne“, kaže direktor Vidraka Đorđe Milanović.
On ističe da je ideja da se nakon ovih sastanaka formira Klub ,,Malih privrednika”, kako bi se oni umrežili, a u planu je i sastanak sa ,,Udruženjem Valjevaca u Beogradu”.
„Uočili smo da se ovde najviše pažnje u javnosti posvećuje stranim investitorima zanemaruući sopstvene potencijale oje imamo.Uz podršku našoj privredi može se doći do novih radnih mesta. Prvo što mislim da je neophodnon jeste da se skrate rokovi plaćanja valjevskim firmama sa 45 na maksimalno 10 dana. Pa, mi ovde imamo zdrave firme, koje izvoze, koje zapošljavaju od 100 do 200 ljudi, a javnost ne zna za njih i sigurno da uz podršku mogu da povećaju broj zaposlenih“, navodi Milanović..
Milanović u nizu primera kako potencijal valjevskih malih i većih privrednika može biti iskorišćen , ali i podstaknut na veći obim proizvodnje ističe i primer valjevske firme koja proizvodi sve vrste filtera:
„Zašto da uzimamo turske i kineske filtere, kada imamo ovde u Valjevu firmu koja se time bavi i izvozi u Italiju. Mi imamo ,,Dulevo” čistilicu i ona ima filter koji se uvozi iz Italije i košta oko 350 hiljada dinara, a rok za isporuku je 90 dana, naša firma ga je uradila za 7 dana, a koštao je 100 hiljada dinara. Korist je obostrana, mi smo prošli tri puta jeftinije, nismo imali zastoj u radu od tri meseca, a oni su dobili ideju da ga isporučuju svim komunalnim preduzećima u Srbiji, uz mogućnost izvoza, a kvalitet je zaista odličan. A, što je najbitnije to je samo jedan od primera. Sve je povezano, jaka privreda znači nova radna mesta, znači podršku privrednika sportu i kulturi, znači puniji budžet grada“, kaže Milanović.
Vidrak je u prethodne dve godine investirao gotovo 25 miliona dinara sopstvenih sredstava. Brojne firme koje su se javljale na tendere ovog preduzeća bile su upravo iz Valjeva. Pomenutim sastancima prisustvuju svi koji su zainteresovani da se upoznaju sa potrebama „Vidraka“ i koji se bave proizvodnjom u Valjevu.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.