Brana zaštitila grad od poplave

imageBrana Rovni zadržala je 370 000 kubika vode u danu kiše u Valjevu i na taj način zaštitila grad od poplavnog talasa . „ Brana je stabilna , komisija za praćenje je zadovoljna , a fleka koju neki pominju nije mogla nastati od vode u brani jer do te tačke još nema vode“, kaže Miodrag Marković direktor JP „Kolubara“

Dok brojni gradovi u Srbiji trenutno proživljavaju zbog poplave ono što je Valjevo preživelo pre dve godine , Valjevo je bilo u potpunosti zaštićeno od poplavnog talasa zahvaljujući brani Rovni koja je zadržala vodu.“Da je količina vode koju smo zadržali u brani krenula Jablanicom do Kolubare, Valjevo bi doživelo istu sudbinu kao i Čačak i Lučani. To je sigurno jer parametri koje smo dobili pokazuju da smo imali dotoka vode od 370 000 kubika vode . To je ogromna količina vode , nezamisliva.Sve je to brana prihvatila , da nije voda bi došla u Valjevo ozbiljno podižući nivo Kolubare . To je prvi efekat brane u zaštiti od poplave . Grad Valjevo više zbog poplava ne mora da brine niti da od nje zazire“, objašnjava direktor aumulacije Miodrag Marković.
U brani je trenutno 12 miliona kubika vode što je samo trećina predvidjenog kapaciteta , a Marković objašnjava da prostora ima toliko da kiša može da pada bez prestanka punih mesec dana i više bez ikakve bojazni da bi ta voda stigla u Valjevo. Brana se aktivno prati 24 sata dnevno i nivo vode kontroliše iz minuta u minut.Laboratorija brane povezana je direktnim linkom sa RHMZ koji akumulaciji dostavlja informacije o očekivanim padavinama, ali i proceni dotoka vode . Trenutno punjenje stiglo je do kote 335, a kako je na sednici Skupštine odbornik Ljubomir Bradić pokazivao sliku fleke na zidu brane Marković kaže da brana još nije stigla sa punjenjem do te tačke .
„ Molim Vas, pa voda još nije došla do tog nivoa , nema šta da brana propušta kad dotle nije ni stigla , shvatite tu nema vode sa druge strane . To su zaista smešne priče , nešto što neko koristi i zloupotrebljava .Shvatite to je nemoguće. Fleka koja je pokazana je efekat mokrog zida, zbog obimnih padavina na severno strani se sporije suši kamena obloga i to su tragovi vlage . Vodeni stub nije ni došao do te visine , a i da je došao ponovo se ne bi tu pokazalo procurivanje jer voda otiče gravitaciono , a ne pravolinijski. Save te insinuacije otpadaju odmah u startu“, tvrdi Marković.
Za punjenje brane dat je period od dve godine jer niko ne može apsolutno predvideti koliki će dotok vode biti . „ Očekivali smo da kasnije dodjemo na kotu 335 , ali s obzirom na kišu u tom visinskom delu stigli smo već sada do te kote. Ne treba zaboraviti da akumulacioni prostor zauzima preko 104 kvadratana kilometra. Znači sve što padne u tom prostoru dolazi u branu. Kiše su pale , pojačala su se izvorišta . Potpuno atipično za reku Sušicu je da je prekjuče u vreme kiše imala 2 500 litara u sekundi dotoka vode ,zato što su u tom delu gde Sušica kreće padali i snegovi i kiša , sneg se otopio i stiže više vode“, kaže Marković.

image Branu i akumulaciju gradi država Srbija koja je do sada finansirala izgradnju sa 75,6% , grad Valjevo 7,2 %, EPS 8,5%, a svi ostali preostali procenat.“Grad ima toliko nadležnosti kolika su mu ulaganja 7,2%.Ništa više od toga . A od momenta kada je država Srbija oformila komisiju koja prati branu i na kraju će dati upotrebnu dozvolu , ministarka Zorana Mihailović je oformila komisiju, nijedan korak nijednu radnju , mi kao javno preduzeće odnosno ja kao direktor nemam ovlašćenja da preduzmem bez saglasnosti komisije . Mi ne bismo ni smeli da počnemo punjenje akumulcionog prostora da to komisija nije naložila. Država je gradi , finansira i nalaže postupanje“, zaključuje Marković.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.