Borbeni psi upali u dvorište privatne kuće

imageVladanu Simeunoviću, penzioneru iz Gorića, komšijski psi čuvari rastrgli su njegovog lovačkog psa u dvorištu kuće. Po zakonu niko ne može prekršajno da odgovara za držanje opasnih životinja. Od ovog nemilog dogadjaja Simeunovići žive u strahu u sopstvenom dvorištu.

Pre samo nekoliko dana borbeni psi koji čuvaju privatnu firmu u neposrednom komšiluku Vladana Simeunovića provalili su žičanu ogradu i u Simeunovićevom dvorištu zaklali njegovog lovačkog psa. „Jedan od njih, crno beli, je pitbul terijer. Drugi, smeđi, ne znam koja je rasa ali je isto zastrašujući. Bio sam u kući, čuo cviljenje, kada sam izašao šokirao sam se, pozlilo mi je, jer su ga bukvalno kidali između sebe. Povikao sam na radnicu koja je stajala na vratima firme u komšijskom dvorištu da pokuša nešto, samo je odgovorila da ne sme, da će napasti i nju“, objašnjava Simeunović
Dve žičane ograde razdvajaju Simeunovićevo dvorište od pomenutog preduzeća, ali ista ograda nije bila dovoljna zaštita. U trenutku napada i provaljivanja u dvorište Simeunovići nisu smeli da izadju napolje niti je to smeo da učini iko od komšija pa je pozvana policija , veterinari koji su na kraju uspeli da pse vrate.
Psi-ubice, kako kaže, od leša njegovog ptičara odmakli su se tek posle dolaska policije koju je alarmirao komšiluk, jer niko drugi nije smeo da im priđe. Veterinar je potom na licu mesta konstatovao da je Simeunovićev pas nastradao zbog višestrukih oštećenja izazvanih dubokim ujedima i jakim stezanjem.

image Simeunović potvrdjuje da je žičana ograda od opasnih borbenih pasa praktično nikakva odbrana Sreća u celom dogadjaju bila je da se niko od ukućana pa ni Simeunovićeva šestogodišnja unuka u tom trenutku nisu našli u dvorištu.“ Ograda je za njih ništa! Nekoliko puta su kidisali na nju, jednom su mi tako šestogodišnju unuku prestravili dok se igrala u dvorištu. Pokidali su, pregrizli žicu, zaklali mog Reksa, sutra tako mogu mene ili suprugu jer i sada nisu vezani“, priča o strahu u kom žive Simenović.
Ceo dogadjaj bio je najteži mogući način da Simeunović sazna od policije i komunalne policije da u Srbiji nema prekršajne odgovornosti za držanje borbenih pasa i opasnih životinja te da nadležni organi ne mogu da mu pomognu u zaštiti. Simeunović sada jedino može da pokrene parnicu protiv vlasnika pasa kako bi nadoknadio štetu jer se radilo o lovačkom psu koji je imao vrednost. Simeunović kaže da će biti zadovoljan ako presudom komšije dobiju nalog da pse moraju da vežu .
Ironija u celom slučaju, kako kaže Simeunović, je da se vlasnici pasa nisu čak ni izvinili za sve što se dogodilo.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.