Blic fondacija donirala aparat porodilištu

imageBlic fondacija donirala je valjevskom porodilištu aparat za otkrivanje gluvoće kod novorodjenčadi. Porodilištu još nedostaju i inkubatori.

Kompanija Ringier Axel Springer Srbija, u okviru nove humanitarne akcije Blic fondacije „Srce za decu“ i Skijališta Srbije danas su uručili donaciju – aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha kod novorođenčadi porodilištu u Valjevu. Upravitelj Blic fondacije Jelena Drakulić Petrović rekla je da je valjevsko porodilište drugo u Srbiji kome uručuju ovakav aparat. “ Pre deset dana pokrenuli smo još jednu akciju da pomognemo svim porodilištima u Srbiji , svih 58 porodilišta i svako će nadamo se dobiti skrining aparat. Ideja je potekla od struke jer su nam se doktori obratili i rekli da postoji problem. Moja velika zahvalnost ide i Skijalištu Srbije koje je obezbedilo ovaj aparat“, rekla je Drakulić- Petrović.
Na donaciji vrednoj 3600 evra zahvalio se direktor Bolnice dr Dobrivoje Grujičić. “ Radi se o veoma značajnoj donaciji. Dobili smo aparat koje svako savremeno porodilište mora da ima , dobli smo mogućnost da se svako novorodjenče pregleda i da se utvrdi da li ima problema sa sluhom ili ne. U našem porodilištu je prošle godine rodjeno 1274 bebe , nadamo se i većem broju . U Srbiji se u proseku rodi 60 000 beba . Na hiljadu novorodjenih od 3 do 5 beba ima probleme sa sluhom . Iz ovog podatka se vidi i značaj ovog aparata. Ovim aparatom nivo našeg porodilišta smo povećali“, rekao je Grujičić.

image Direktor Bolnice je podsetio da je upravo Blic fondacija opremila i rekonstruisala odeljenje neurologije u Valjevu koje danas spada u red najboljih odeljenja u Srbiji. Dejan Ljevnajić direktor Skijališta Srbije i donator ovog aparata danas je rekao da je dužnost Skijališta da pruži doprinos zajednici. “ Drago mi je što smo zajedno sa Blic fondacijom uspeli da organizujemo na Kopaoniku humanitarnu trku i prikupimo sredstva za nabvku ovog aparata.Velika nam je čast da smo učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji i zato pozivam sve da se priključe ovoj i sličnim akcijama i jave Blic fondaciji“, rekao je Ljevnajić.
O značaju samog aparata posebno je govorio dr Zoran Milosavljević specijalista otorinolaringologije i zamenik direktora Bolnice rekavši da su oni pokušali da dobiju aparat još 2007 godine ali da nisu uspeli da ostvare taj projekat. “ Ovo je aparat koji nam omogućuje da u trećem danu možemo da ispitamo da li nodorodjenče ima problem sa sluhom ili ne . Problem nastaje kada dete sa tim problemom izadje iz bolnice , a majke nisu u mogućnosti da u prvim mesecima prepoznaju gluvoću kod deteta i otkriju to tek kad vide da dete ne može da govori. I tada je izgubljeno dosta vremena. Sva deca koja su izašla iz porodilišta , a u uzrastu su do godinu dana mogu biti sada pregledana i to ćemo i uraditi u narednom periodu . Kod dece nije lako uraditi test na sluh jer često ne žele da saradjuju , a ovim aparatom dete ne mora da saradjuje posebno on pouzdano pokazuje podatke“, rekao je Milosavljević.
On naglašava da se u valjevskoj bolnici rade isključivo lečenja gluvoće ukoliko se radi o uzroku koji nastaje u srednjem i spoljašnjem uvu , a unutrašnji problemi se ipak moraju lečiti u Beogradu u za to specijalizovanim ustanovama . Prepoznavanje gluvoće u ranom dobu pomaže detetu da ranije razvije govor i da se izbegnu pogrešne dijagnoze koje su moguće.
Na pitanje Vamedie šta je to što još nedostaje porodilištu u Valjevu dr Grujičić kaže da su potrebni inkubatori. “ Pokušaćemo u narednom periodu da zanovimo još nešto inkubatora jer nije moguće u jednom trenutku sve zameniti . Ali naše porodilište ima veoma pristojne uslove za rad i ima dosta nove opreme“, rekao je dr Grujičić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.