O Kadinjači misle drugi

imageNakon što je sugradjanka Mila Paramentić pokrenula inicijativu da se kompleks kasarne Kadinjača proglasi za kulturno dobro iz ministarstva stiže odgovor da takav zahtev ipak moraju podneti ministarstvo kulture i Zavod za zaštitu spomenika. Ministarstvo odbrane se ne protivi ovom rešenju za Kadinjaču , a u dopisu navode da sam grad nije imao nikakvu inicijativu po pitanju istog.

Prošle godine sugradjanka Mila Paramentić porenula je inicijativu pred ministarstvom odbrane o utvrđivanju kasarne „Kadinjača“ u Valjevu za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja odnosno spomenik kulture od izuzetnog značaja.
Ovih dana stigao je i odgovor ministarstva u kom se navodi da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u načelu podržavaju Vašu inicijativu i da je predmetna materija, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, u nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, kojima ste se obratili, takođe, po ovom pitanju. Ministarstvo navodi i da Vojska Srbije nema potrebe za korišćenjem ove kasarne i da su u svim objektima isključeni struja i dovod vode, osim u objektu u kome boravi dežurni kasarne. Kako se Kadinjača nalazi u master planu nepokretnosti Vojske Srbije , ministarstvo tvrdi i da Grad Valjevo nije iskazao do sada zainteresovanost za otuđenje predmetnog vojnog kompleksa.

Kasarna Kadinjača inače ima više od 2 ha zemljišta, 15 objekata čija ukupna površina iznosi preko 4 000 kvadrata.
U novembru prošle godine Pokret za Valjevo imao je inicijativu za konverziju duga Krušika prema Valjevu za neki od objekata koji ministarstvo prodaje. “ Nastojaćemo da to bude prva tačka dnevnog reda na Skupštini , taj naš zahtev ministarstvu odbrane da udeo grada Valjeva u vlasništvu Krušika koji sad iznosi 41% u udelu države zapravo konvertujemo za neki od vojnih objekata ili zemljišta. Mi smo kao grad svojevremeno konvertovali dugove Krušika prema gradu u vlasništvo grada , akcije kojima ne možemo da trgujemo, ne možemo ništa sa tim da uradimo. Neki smo suvlasnici , a od toga nikakve koristi nemamo.Naš novac da dobijemo ni od toga nema ništa“, rekao je Vujić podsećajući da je Vojska već u listu Politika oglasila prodaju zemljišta na Kličevcu, a da se na sajtu ministarstva nalaze svi posedi i objekti Vojske u Valjevu.
Inicijativa Pokreta potom je ostala samo inicijativa , a na jednoj od narednih sednica Skupštine ovaj predlog Pokreta za Valjevo ležerno je pomeren za neka druga vremena. Pravi razlog zbog kog se ovaj predlog nije našao pred odbornicima, nije saopšten.
Gradu bi za otkup prostora kasarne Kadinjača bilo potrebno oko 150 miliona dinara, a novca nema. „ Grad sigurno nema novca da se stara o tako velikom kompleksu kao spomeniku kulture.Očekivati da bi se eventualno Zavod za zaštitu spomenika tim bavio je smešno jer vidimo kako stvari sa njima funkcionišu recimo u slučaju ulice Kneza Jovice i još nekih objekata koji su već pod njihovom zaštitom..Mi kao grad nemamo ni 150 miliona sad koliko je potrebno da bismo otkupili taj prostor , ali bismo mogli da pokušamo da pronadjemo one koji su zainteresovani za takvu kupovinu. Ili da pokušamo da nekako obezbedimo novac. Ideja je da se tu izgradi kompleks u kom bi bio hotel sa svim pratećim sadržajima jer moramo voditi računa i o okolini tog prostora“, kaže Dragan Jeremić direktor gradske Direkcije za urbanizam.
Svojevremeno za taj prostor, bar kako je najavio zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, bio je zainteresovan MPC za izgradnju šoping centra po ugledu na Ušće. Ni od ove priče na kraju nije bilo ništa.
Grad tvrdi i da postoje neka idejna rešenja i idejni projekti već sada za prostor ove kasarne te i da se prvenstveno mora misliti o očuvanju jedne celine s obzirom da se u neposrednoj blizini .
Bilo kako bilo, sve je samo priča , konkretnih koraka u ovom pravcu nema što i ministarstvo potvrdjuje.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.