Na prvom mestu razvoj poljoprivrede

imageGradjani Valjeva smatraju da je šansa razvoja poljorivreda. Grad u ovoj godini opredelio osam miliona za subvencije u poljoprivredi koje će biti realizovane preko preduzeća „Agrorazvoj“.

Kao prioritetni projekat koji bi doprineo daljem razvoju grada, građani Valjeva vide pre svega u ulaganju u poljoprivredu (stočarstvo, voćarstvo) – 24% građana reklo je da bi ulaganje u poljoprivredu uticalo na dalji razvoj grada. Ulaganje u industriju (16%) i otvaranje i obnova fabrika /Krušik, Gorenje/ (17%) su takođe oblasti u kojima građani vide potencijal za dalji razvoj njihovog grada.
Grad je u ovoj godini ostao na prošlogodišnjoj sumi nivca od 8 miliona za subvencije u poljoprrivredi koje će biti realizovane preko preduzeća „Agrorazvoj“
„Mi ćemo isto raspisivati konkurse , ali na osnovu pravilnika koji potvrdilo i ministarstvo. Taj pravilnik naći će se i pred odbornicima i tek nakon toga možemo početi raspodelu. Predvidjeno je da subvencije budu vrlo široke u smislu toga šta će se subvencionisati i tu sui sadnice i poljoprivredne mašine , ali i stoka. Konkursi će se raspisivati do isteka sredstava“, kaže Bojan Bošković direktor „Agrorazvoja“.
Na pitanje Vamedie da li je suma od osam miliona dovoljna Bošković kaže da za početak ozbiljnog bavljenja poljopivredom od strane grada može biti dovoljna. „Vidite , možete uložiti 100 miliona i pogrešno potrošiti , a možete uložiti i osam miliona i ako se ulaže na pravi način efekat neće izostati. Mi želimo da pronadjemo strateškog partnera za oblast prerade poljoprivrednih proizvoda i samim tim proizvodnju podignemo na jedan viši nivo. U tom pravcu već radimo. Istovremeno uvodimo dosta ozbiljniji sistem kontrole subvencija“, kaže Bošković.
Vrlo često se u javnosti govorilo o tome da su pojedine sadnice završavale u preprodaji pa i da same kontrole sadnje nije bilo. Sada bi po rečima Boškovića situacija bila potpuno drrugačija i na mesečnom nivou.. „Najpre niko neće dobiti subvenciju dok ne donese valjane račune da je počeo ulaganje mi potom tek na osnovu toga možemo dati novčanu subvenciju i tu smo dodatno ograničeni procentima ulaganja . Sistem kontrole mora postojati kako bismo znali i da li postižemo ciljeve koje smo u ovoj godini predvideli, ali i za svaku narednu podjednako“, objašnjava Bošković.
On potvrdjuje i da je cilj rukovodstva grada upravo identičan mišljenju gtradjana izraženom u istraživanju te da je upravo iz tog razloga i pokrenuto preduzeće koje će za cilj imati poljoprivredu. Pored postojeće sume opredeljene za subvenciju Bošković očekuje da budu realizovani i neki dodatni projekti .„Poljoprivreda podjednako upošljava ljude kao i bilo koja druga grana razvoja . Imamo sve prirodne resurse da se aktivnije bavimo poljoprivredom i ne vidim razlog zašto to ne bismo iskoristili“, zaključuje Bošković.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.