Uklanjaju se letnje bašte u Tešnjaru

imageLetnje bašte u Tešnjaru odlukom grada biće uskoro uklonjene. Zavod za zaštitu spomenika kulture na predlog grada uradiće projekat montažnih tipskih letnjih bašti.

Dok svetski mediji prenose vest o Tešnjaru kao ambijentalnoj celini pogodnoj za snimanje filmova i fokus grada biće u narednom periodu upravo na uredjenju ovog prostora. U ovom trenutku u Tešnjaru niko nema dozvolu za letnju baštu , a pojedine kafedžije su otišle korak dalje postavljajući zimsku baštu. Grad Valjevo i inspekcijske službe brzo su reagovale po ovom pitanju pa su pomenute zimske bašte uklonjene. „ Ja sam za to letnje bašte postoje u Tešnjaru , ali isključivo po projektu Zavoda za zaštitu spomenika koji će ih projektovati tako da one odgovaraju ambijentalnoj celini koja se inače nalazi pod zaštitom republičkog Zavoda . Bašte mogu biti uklopljene onako kako to prostor zahteva i one su potrebne , ali ne na način na koji to sada funkcioniše“, kaže direktor gradske Direkcije Dragan Jeremić.
Podsećanja radi Zavod za zaštitu spomenika kulture svojevremeno je izdao dozvolu za postavljanje dve bašte za potrebe snimanja filma u Tešnjaru koje su nakon toga trebale da budu uklonjene. U realizaciji se dogodilo nešto drugo, a to je da su ugostitelji u Tešnjaru krenuli sa samoinicijativnim postavljanjem drvenih letnjih bašti bez prethodno pribavljene saglasnosti. Njihovo postojanje sve godine nakon toga bilo je praktično u sivoj zoni.
„ Dogovorili smo sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture da oni urade projekte bašti i svaki ugostitelj će dobiti projekat montažne bašte koja će se postavljati u maju , skidati u novembru. Tim baštama dobićemo značajno na izgledu Tešnjara i njegovoj atraktivnosti za gradjane i turiste . Videli ste da leti te bašte imaju svoju svrhu jer je većina ugostiteljskih objekata mala po površini i pitanje je kako su neke dozvole dobijene za rad . Ali to nije nadležnost grada već turističke inspekcije koja te dozvole izdaje“, kaže Jeremić.
Vamedia u Gradskoj upravi saznaje i da su ugostitelji zamoljeni da postojeće letnje bašte ne pretvaraju u zimske za šta pojedini nisu imali sluha te i da će do dobijanja projekta letnjih bašti sve postojeće biti uklonjene.

image „ Neko će reći da ovo nije popularna mera , ali Valjevo je čuveno po Tešnjaru i učinićemo sve da očuvamo tu celinu i iskoristimo sve njene mogućnosti. Mi nećemo zabraniti letnje bašte već ćemo urediti njihov izgled . Tipske bašte su rešenje, da su montažne takodje, jer primera radi možda ćemo imati ponovo zahtev za snimanje nekog filma u tom delu grada i mnogo bi veći trošak bio uklanjanje i ponovno postavljanje postojećih bašti nego rešenje koje predlažemo. Zimi nema potrebe da tu stoje letnje bašte“, objašnjava Jeremić.

Kako Vamedia saznaje do dobijanja projekta tipskih bašti inspekcijske službe grada naložiće uklanjanje postojećih.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.