Odluka o taksi tablama „mrtvo“ slovo na papiru

imageIako je Skupština grada još u novembru usvojila odluku o obaveznim taksi tablama za sve taksiste sa urednom dozvolom , valjevski taksisti kažu da još uvek nisu dobili nikakvo obaveštenje o tome izuzev nezvanične informacije da od toga nema ništa . Podjednako nezvanična priča koja je do njih stigla glasi da će oni morati iste table da urade o svom trošku.

Godinama su valjevski taksisti tražili posebne taksi table za svoja vozila koja bi im izdao grad Valjevo kako bi se sprečio veliki broj taksista koji ovu delatnost obavljaju bez ikakve dozvole. Vest u novembru bila je da će legalni taksisti dobiti krovne oznake koje će sadržati natpis :“ Grad Valjevo“, „Taxi“ i identifikacioni broj.“ Na ovaj način sve inspekcijske službe biće obaveštene o kakvom se vozilu radi , a sami putnici će dobiti jasnu informaciju o statusu taksi prevoznika“, rečeno je na tadašnjoj sednici Veća.
Ovom odlukom je predvidjeno i da taksi vozač može biti lice koje mora imati III stepen stručne spreme(zanimanja KV vozač ili vozač motornih vozila ) ili svaki stepen stručne spreme viši od III stepena bilo kog zanimanja, da ima dozvolu za B kategoriju stariju od tri godine, da pre svega postoji slobodno mesto za taksi vozilo u skladu sa odlukom grada.
Taksi vozači ne mogu stajati bliže od 30 metara od autobuskog stajališta i uopšte ne smeju stajati na mestima predvidjenim za autobuse. Na taksi stajalištu mogu stajati samo vozila koja su obeležena u skladu sa ovom odlukom i koja imaju potvrdu o rasporedu za to taksi stajalište.
Pored obaveze isticanja cenovnika i podataka o vozaču u samom vozilu , gradjani treba da znaju da ukoliko vozač taksija ne uključi taksimetar po zakonu nisu dužni da plate vožnju .

To je odlučeno , a kako jeste ?

Valjevski taksisti za Vamediu kažu da ih niko zvanično o tome nije obavestio već da su za odluku grada saznali iz medija koji su vest o tome preneli . Njihovo razmišljanje ide u pravcu da koliko god da je obaveštenje putovalo do sada bi moralo da stigne . Iz brojnih Udruženja potvrdjuju da nikakvo obaveštenje nije stiglo izuzev da su u potpunoj konfuziji. „Pročitali smo u vestima i zaista smo pozdravili donošenje te odluke , ali smo nakon toga u nekim neformalnim razovorima sa odredjenim pojedincima upućenim u ovu tematiku dobili nezvaničnu informaciju da od toga nema ništa . Nakon toga neko je rekao da mi treba da radimo te table , a ne grad. Niti znamo gde to treba da ih uzmemo , ko je sertifikovan da to uradi i kako jer ako svako može napraviti tu tablu onda čemu odluka?“, pričaju valjevski taksisti.
U Upravi kažu da je grad doneo odluku o tome kako table moraju da izgledaju , ali i da ih grad neće raditi. Potom je pravo pitanje ko hoće?
Ukoliko svako ko ima sliku kako treba da izgleda krovna tabla istu napravi u nekoj od firmi koje se time bave , zašto je odluka bila potrebna i šta se njome postiže? U istoj odluci grada nije bilo navedeno koja sertifikovana kuća će raditi izdavanje tabli , ali ni podatak da taksisti treba da plate njenu izradu.
Valjevski taksisti su spravom zbunjeni jer su očito odluku koju su tražili da bi se zaštitili od nelegalnih taksista dobili kako bi ona bila mrtvo slovo na papiru. “ Mi u Udruženju nismo dobili tu sliku kako treba da izgleda ta tabla, nismo dobili ni obaveštenje sa kojim papirima i gde treba da odemo da bismo je uradili. Nismo dobili ni informaciju ko izdaje tu potvrdu i gde da možemo kao legalni taksisti koji plaćaju porez u ovom gradu sa urednim dozvolama da tu potvrdu dobijemo.Neverujemo u priču da je to zakočio neko jer neće da se zamera nelegalnim taksistima jer njih ima deset puta manje nego nas legalnih , a ima nas više od 200 sigurno, pa mi ta logika nije jasna“, kaže jedan od valjevskih taksista

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.