Od grada traže pare kroz blaćenje funkcionera ?

imageZgrada Radio Valjeva biće buduća Gradska kuća . Vlasnici Radio Valjeva i pored pokušaja da zamenom teza dovedu Valjevce u zabludu nisu u tome uspeli.Po reakcijama gradjana jasno je da  Valjevo neće pristati na velegradske igre  

Nakon što su novi vlasnici Radio Valjeva objavili plaćeni oglas u listu Napred u kom objašnjavaju da je  njihovo „nepristrasno“ i „objektivno“ novinarstvo uzrokovalo nalog o iseljenju iz postojećeg objekta posve je jasno da su vlasnici pokušali da zamene teze.
Naime Radio Valjevo je privatizovano nekadašnje javno preduzeće kome je osnivač bio grad i koje je iz tog razloga koristilo zgradu na Trgu Desanke Maksimović. Odmah nakon privatizacije kako više nisu postojali zakonski uslovi niti obaveza grada da taj prostor više izdaje doneta je odluka da se isti adaptira u Gradsku kuću o čemu je Vamedia već izveštavala. „  Grad je i ranije u nekoliko navrata obaveštavao javnost o nameri da taj prostor bude adaptiran za potrebe Gradske kuće i to javnosti nije nepoznata informacija.Sve od trenutka kada je Radio Valjevo privatizovano nije više postojao pravni osnov za njihov ostanak u toj zgradi. Zakup bi za protekle mesece trebao da se naplati i mi ćemo to u skladu sa zakonom i tražiti . Ono što je činjenica jeste da su rešenja o iseljenju i za Napred i Radio Valjevo uradjena istog dana ,ali nisu istog dana poslata jer smo sdruge strane imali situaciju da je evo samo pre dva dana objavljeno  u Službenom glasniku rešenje o isteku mandata direktora jer njega je razrešila Skupština“, kaže načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović.
Lice Zoran Majdak po dolasku u Valjevo obratilo se gradskim čelnicima koji su mu predočili da ne postoji zakonski osnov da u istom prostoru ostanu bez plaćanja zakupa. Za Vamediu tada u telefonskom razgovoru Majdak je izjavio da nije problem u visini cene zakupa već da je sama zgrada neuslovna i ne odgovara njihovim potrebama.Shodno ovoj izjavi iz koje se jasno vidi namera lica Zoran Majdak da isti prostor napusti nije razumljivo iz kog razloga sada  Majdak insistira da u zgradi ostane .
U ovom trenutku javna je tajna u Valjevu da su novi vlasnici Radio Valjeva zatražili novac od grada za zarade zaposlenih i prostor u kom još uvek borave . Nezvanične informacije govore da se radi o milionskom iznosu .
Podjednako je zanimljivo da se poslednjih dana upravo putem njihovog medija vrši snažan pritisak kroz blaćenje aktuelne vlasti pa je pravo pitanje da li je namera da se na način zloupotrebe medija dodje do sredstava?
Šta zapravo žele novi vlasnici utvrdiće sudski organi s obzirom da su od početka rada u više navrtata isti prekršili medijske zakone i to reklamiranjem političke partije van kampanje , preuzimanjem tudjih tekstova bez potpisa autora .
Vrlo je moguće da novi vlasnici nisu upoznati sa sredinom u koju su došli , sa poštenim Valjevcima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, sa onima koji čine sve da prehrane svoju porodicu bez pribegavanja bilo kakvim ucenama. Gradska uprava odavno je poslala poruku da su svi gradjani , ali i mediji jednaki te da medju medijima ne može biti favorizovanja ni na jedan način . Možda novi vlasnici sobzirom da dolaze iz Beograda nisu na vreme dobili tu informaciju i još veruju da će na silu kroz pritisak naterati grad da im da novac.
Zakonski gledano situacija je vrlo jednostavna . Ukoliko bi grad dozvolio Radio Valjevu da taj prostor koristi besplatno onda bi svim gradjanima i preduzećima moralo biti dozvoljeno besplatno korišćenje svih prostora kojima grad raspolaže. To ne radi nijedan grad u svetu , a kamoli u Srbiji.
S obzirom na to kako javnost reaguje na novi oblik informisanja koji ova kuća sada propagira jasno je da u Valjevu igre iz velegrada teško mogu da prodju.

S.V.     

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.