Najtraženija informacija-Kad stiže roba u Second hand?

imageNegde četvrtkom , a negde utorkom tek u ranim jutarnjim satima pred radnjama Second hand robe u Valjevu su sve primetnije gužve. U redu i do sat vremena pre otvaranja čekaju uglavnom žene. U nadi da će doći do kvalitetnog , a jeftinog komada garderobe nije ih u čekanju sprečio ni veliki mraz koji je ovih dana prisutan u Valjevu.

Second hand šopovi u Valjevu su se prvi put pojavili krajem devedesetih godina i brojni Valjevci s podozrenjem su gledali i pokušavali da dokuče o čemu se tu zapravo radi. Vrlo brzo uočeno je da se u ovim radnjama može pronaći polovna manje i više očuvana garderoba po vrlo niskim cenama. Prve radnje ove robe otvarali su najčešće u Valjevu rodjaci ili bliski prijatelji nekog ko živi u inostranstvu, najčešće Nemačkoj i koji su uz njihovu pomoć mogli da obezbede nabavku ove robe. Second hand radnje su zaživele pa ih je bilo na svakom koraku.
Nakon toga nekoliko godina ih je bilo tek par u Valjevu , a poslednjih godina krize počev od 2008 ponovo ih je sve više i više. Dok su pojedini nekada smatrali da je ponižavajuće i sramota kupovati u ovim radnjama trenutno smo došli u situaciju da je vrlo tražena informacija kad u koju radnju stiže roba kako bi se moglo doći do kvalitetne robe pre nego što se razgrabi.
Takva informacija kažu zlata vredi pa se i na mrazu poslednjih dana mogu videti redovi pred radnjama u zavisnosti od dana kad garderoba stiže. Bolje opremljene radnje robu čak razvrstavaju na I, II klasu, extra klasu i cream klasu. Mnoge radnje imaju svoje internet sajtove na kojima se može videti unapred čime raspolažu i šta se očekuje do kraja meseca. Verovali ili ne na internetu je moguće pronaći i sajtove koji Vam govore kako da i sami otvorite ovakvu trgovinu.“Dođite i posetite nas jer kvalitet ne mora da bude skup“ reklama je na jednom od pomenutih sajtova. Preko nekih od njih možete se povezati i sa distributerima i odmah ugovoriti nabavku.

image Jednog hladnog jutra Vamedia je razgovrala sa ženama koje su čekale da roba stigne i da se radnja otvori:
„Ima sve, šta vam treba konkretno? Pa normalno da kupujem ovde kad za butike nemamo para“, kaže za Vamediu sugradjanka Milena.
„Nemoj ništa da me slikaš! Šta da me slikaš? Jad i bedu? Idi slikaj one što se oblače u Beogradu!“kaže vremešna starica dok cupka od hladnoće pred jednom od radnji.
„Da nema ovoga išli bi i goli i bosi. Jašta, slikaj pa da im navučeš inspekciju neku, šta te briga kako se zovem“, bila je ljuta jedna naša sugradjanka.
Jasno, nisu bile raspoložene za razgovor, ni za slikanje , a tek na obećanje novinara Vamedie da neće objaviti ni sliku ni imena uglavnom su rekle da za svoje prihode ne mogu da priušte novu garderobu te i da cene jesu za njihove budžete zaista dobre u ovim radnjama.
Istini za volju , u unutrašnjosti radnje u koju su Valjevke nagrnule moglo se pronaći baš sve bluze, majce, džemperi, kaputi, jakne, obuća, dukserice. tako se u ovim radnjam jakna solidnog kvalitetea dobro očuvana može kupiti za 400 dinara, džemper bez felera 250 dinara, ženske bluze i po 100 dinara. prodavačica tvrdi da je roba dezinfikovana i ta ne postoji opasnost od zaraze.
Valjevo ima buvlju pijacu na kojoj je sve manje prodavaca, ima kineske radnje koje polako gube trku sa Second hand shopovima. Razlog tome jesu jasno cene. Nije teško razumeti ni zašto je to tako , ako se uzme u obzir da četvoročlanoj porodici kad se plate sve obaveze državi ostane tek 20 000 dinara za hranu, odeću , obuću , a o društvenom životu i da ne govorimo.
U ovakvoj situaciji možda nije loše obići pomenute trgovine, bićete iznenadjeni šta u njima sve možete pazariti za hiljadu dinara.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.