Farma -Političari 1:0

imageGradjani generalno poslednjih godina ne veruju mnogo političarima. Možda su i političari postali svesni toga pa za ovu Novu godinu i nije bilo velikih obećanja . Ipak sve političare za Novu godinu pobedila je starleta.

Teško je reći koja bi to motivišuća rečenica bila u ovom trenutku najbolja koju bi političar u Srbiji mogao izgovoriti svojim biračima , a da ona bude bar približno istinita ili ostvariva. Naučeni godinama da se ministarska obećanja i obećanja visokih partijskih funkcionera ne moraju uzimati za ozbiljno gradjani su dodatno obeshrabreni novogodišnjim obećanjima i tek za njih mnogo ne haju.
U samom gradu dok se sve sprema za predstojeće izbore ovdašnji političari nisu žurili sa novogodišnjim obećanjima . Neki od njih u razgovoru za Vamediu zastupali su stav "Prvo skoči pa reci hop!". Ipak za izbore će morati da bude drugačije jer gradjani očekuju da na osnovu najave aktivnosti donesu odluku o tome kome će pokloniti svoj glas.
"Glavna posledica produžene krize je što se ljudi polako prilagođavaju nenormalnim uslovima života. Glavna posledica je ono što se u sociologiji naziva anomija, dakle situacija u kojoj nisu jasne društvene vrednosti, tako da bujaju raznorazne patologije", rekao je svojevremeno psihoterapeut Zoran Milivojević .
Da li onda treba da čudi što je veći deo Srbije pa i Valjeva u prednovogodišnjim danima gotovo bio zaustavljen u iščekivanju pobednika Farme? Da li onda treba da nas čudi što se i u prvim danima nove godine govorilo upravo o Farmi , dok su sve političke teme gubile bitku?
Dok se neki valjevski političari nisu uopšte oglašavali na sednici Skupštine po službenoj dužnosti morao se oglasiti gradonačelnik Stanko Terzić koji je isključivo najavljivao kontinuitet u radu .Dakle ni u ovoj izjavi nema velikih obećanja.
Gradjani , pokazuju istraživanja , isključivo misle da su političari odgovorni za njihovo blagostanje, ali kako se broj apstinenata na izborima povećava jasno je da gradjani traže odgovornost od onih kojima su verovali.
U Srbiji političar teško može da propadne zbog lažnih obećanja . Slučaj Dinkić najbolji je primer za to. Mladjanu Dinkiću nije bilo teško da najpre obeća , a posle se izvini za obećano , ali gradjani su to drugačije ocenili ostavivši njegovu partiju ispod cenzusa. Ali da li se Mladjan Dinkić povukao iz svega što ima veze sa politikom? Biće da nije . Iako na prvi pogled može izgledati smešno da neko ko nije uspeo da održi partiju, konsoliduje finansije, donese boljitak gradjanima, sada može nekog savetovati o tome , takve stvari su u Srbiji moguće. Da li to narod vidi? Da.
Iako izgleda da smo u Srbiji sve videli i čuli za izbore slušaćemo opet. A možda i nije loše što su nas političari odmorili za ovu Novu godinu od svojih obećanja jer će nas očito vrlo brzo zatrpati istima u kampanji. To možda nije loše , ali što su se gradjani okrenuli Farmi sigurno jeste . A o tome bi trebalo da brinu političari jer u ovim "novogodišnjim izborima" na televiziji gde su gradjani glasali daljinskim upravljačem , Stanija Dobrojević , starleta , zečica i ko zna šta još, odnela je ubedljivu pobedu.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.