Valjevo dobilo najsavremeniju hidrološku stanicu

imageZahvaljujući donaciji civilne zaštite Italije grad Valjevo je dobio najsavremeniju automatsku hidrološku stanicu na reci Kolubari. Hidrološka automatska stanica instalirana je 15. decembra 2015.godine na pešačkom mostu kod stare pijace i uključena je u sistem DEWETRA koji funkcioniše u okviru Republičkog hidrometereološkog zavoda Srbije.

Sistem DEWETRA je softver koji je razvila italijanska istraživačka fondacija CIMA, koji koristi civilna zaštita Italije. Predstavlja skup modela koji prognoziraju hidrološke i metereološke pojave na osnovu kojih se vrši upozoravanje stanovništva i preduzimaju mere zaštite od poplava.
U majskim poplavama 2014.godine, usled pojave velikog poplavnog talasa razorne moći, došlo je do velikih oštećenja na regulaciji reke Kolubare i velikih materijalnih šteta. Pored velikih šteta na regulaciji reke, objektima i infrastrukturi, razorni poplavni talas oštetio je i automatsku hidrološku stanicu „Valjevo“ kod Doma kulture, koja od tada nije u funkciji.
Instaliranjem nove savremene automatske hidrološke stanice na konstrukciju mosta, onemogućen je uticaj poplavnog talasa i omogućeno nadležnim službama i građanima očitavanje vodostaja i drugih parametara na reci Kolubari u gradu Valjevu preko internet sajta RHMZ.
Projekat je započeo 1. decembra 2014. godine, odvija s u dve faze i trajaće do februara 2016. godine.

image Vodeće partnerske institucije su Služba za hidrologiju, metereologiju i klimu (Servizio IdroMeteoClima) i Agencije za zaštitu životne sredine regije Emilija-Romanja ( ARPA ER), iz Italije, a partner u Srbiji je Republički hidrometereološki zavod. Opšti cilj projekta je razmena stručnog znanja i iskustva u izgradnji i upravljanju sistemom rane najave elementarnih nepogoda i priprema predloga za unapređenje sistema rane najave u Srbiji.
Predstavnike ovog projekta primio je u gradskom zdanju zamenik gradonačelnika Valjeva Žarko Kovač sa saradnicima i istakao da grad Valjevo ima izuzetno dobru saradnju sa Vladom Italije. Naglasio je da je Vlada Italije 2004. godine donirala sredstva za Seizmološku stanicu na Divčibarama.
Gosti su zahvalili na prijemu i izrazili spremnost za saradnju u narednom periodu.

Grad Valjevo
Odsek za informisanje i protokol

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.