Uvreda novinara

      Нема коментара на Uvreda novinara

imageMinistar odbrane Bratislav Gašić uvredio novinarku B92 , ali i sve žene rekavši da „voli novinarke koje lako kleknu”. Premijer Aleksandar Vučić izjavio da nepostoji opravdanje za ovakav postupak . A pre tri godine u ovo vreme valjevski novinari zatražili su zaštitu od pojedinaca I grupa .

Novinarka B92 Zlatija Labović kako bi izbegla ulazak u kadar tv kamerama prilikom uzimanja izjave ministra odbrane Bratislava Gašića je kleknula. Miistar Gašić videvši ženu koja kleči kako bi snimila njegovu izjavu rekao da “voli novinarke koje lako kleknu”. List Politika prenosi izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića koji kaže da je šokiran onim što je Gašić uradio.” To smatram ne samo neprimerenim, već i neodmerenim i nepristojnim ponašanjem i za takvo sramno ponašanje ne postoje reči opravdanja”, rekao je premijer Vučić Tanjugu. „Razume se, u skladu sa tim, donećemo odluku o tome kako i na koji način ćemo i sopstvene odgovornosti i sve drugo preispitati u narednom periodu”, rekao je Vučić.
Ministar Gašić potom je objavio izvinjenje :„Želim da se javno izvinim novinarki Zlatiji Labović i srpskoj javnosti zbog mog sramnog i skandaloznog ponašanja. Opravdanja za moju izjavu, šta god u ovom trenutku izgovorio, jednostavno nemam. Molim novinarku TV B92 Zlatiju Labović i sve građane Srbije da mi veruju da se zbog izjave iskreno kajem”, navodi se u saopštenju ministra Gašića.
Da je odnos ljudi iz vlasti odavno poremećen svedoči izjava poverenika za informacije Rodoljuba Šabića koji kaže da je ovakvo ponašanje neprimereno čak I za prilike u Srbiji. Ovim komentarom nedvosmisleno je potvrdjeno da je u Srbiji odavno“vrag odneo šalu”.
Pre tri godine valjevski novinari napustili su skupštinsku salu zbog neprimerenog ponašanja tadašnjeg zamenika gradonačelnika Dragoljuba Krstića I odborničke grupe Pobeda prema novinarki Dariji Ranković zbog njenog izbora čiji će govor za skupštinskom govornicom snimati, a čiji ne. Valjevski novinari tada su se pismom obratili gradonačelniku Stanku Terziću , predsedniku Skupštine Mihailu Jokiću I javnom tužiocu Miodragu Plaziniću tražeći da svojim uticajem zaustave trend pritisaka , vredjenja I omalovažavanja novinara , ali I njihovo sankcionisanje. Valjevski novinari u znak protesta zbog takvog oblika ponašanja tada su bojkotovali novogodišnji koktel kod gradonačelnika Terzića. "Sloboda izražavanja podrazumeva i slobodu prikupljanja informacija. Apsolutno je pravo novinara da sam proceni koje skupštinsko izlaganje će tonski snimiti, a koje ne", poručili su tada iz ANEM-a. O ovom slučaju oglasila su se sva novinarska udruženja najoštrije osudjujući pokazanu bahatost I nepoštovanje. Sve političke partije izdale su saopštenja u kojima osudjuju nastup tadašnjeg zamenika gradonačelnika Dragoljuba Krstića.
Ovih dana na youtubehttps://www.youtube.com/watch?v=-6NWJYneXls moguće je pogledati izjavu poslanika Pokreta socijalista Gorjane Marinković koja najpre bezmalo pokazuje da ne zna ništa o medijima, ne zna šta su tabloidi , ne zna da li novinari utiču na kreiranje javnog mnjenja , ne zna šta je javni servis, ali zna da je tabloid Kurir I da novinari nemaju pravo na stav I mišljenje.Marinkovićeva tvrdi da ona ima pravo na mišljenje dok to novinarima nije dozvoljeno te da aršini nisu jednaki za sve. Jednostavno rečeno Marinkovićeva je iznela stav da političari mogu komentarisati novinare , ali ne I novinari političare. Koliko je jasno da poslanik zastupa stav svoje partije jasno je I da je neukoj Gorjani Marinković “zapala” ova uloga davanje izjave.

Da vlasti bez medija I novinara nema , jasno je I onome ko se ne bavi posebno tom tematikom. Da u Srbiji u ovom trenutku novinari vode bitku za svoje legalno mesto pod Suncem izgleda mnogima još uvek nije jasno, ali kako istorija pokazuje – biće.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.