Spremite se za slogane

imageŠta poručiti narodu na sledećim izborima? Koje su to teme koje bi ovoga puta mogle privući pažnju što većeg broja birača? Sve što je stav partije mora biti oslikano kroz izborni slogan.

Približavaju se izbori , neke partije su već obelodanile početak svojih kampanja, ali se prava bura očekuje tek nakon što prodju januarski praznici. Za sada je nepoznato koje ćemo sve izbore imati u aprilu. Da li samo lokalne I pokrajinske ili pride I parlamentarne? Kakva god da odluka iz Beograda bude, partije na lokalu moraće da pripreme svoje slogane koje će oslikati njihovu kampanju. Praksa dosadašnjih izbora u Srbiji pokazuje da neke partije kampanje rade centralizovano , odnosno da poruke važe za celu Srbiju stim da se sa dodatkom crtice dopisuje mesto, grad. Neki su pak svoje dosadašnje kampanje radili samostalno organizujući nastup na lokalnim izborima u skladu sa samim lokalom.
Agencije koje se bave ovim poslom zadovoljno trljaju ruke jer će naredne godine zaraditi. Kako se novac ne bi rasipao moguće je da će centrale partija pripremiti uz saradnju sa Agencijama slogane za svoje Gradske odbore po Srbiji na već pomenut način. Neki će se uzdati u sopstvene snage , ali kako god da se posao organizuje poruka koja se šalje biračima mora biti daleko ozbiljnije razmišljanje.
U ovom trenutku , što I vrapci znaju, birači žele da čuju da će im sutra materijalno biti bolje , standard viši te I da će doći do zaposlenja što I jeste uslov za prve dve težnje. Ipak partije u svom sloganu ne mogu napisati-Mi zapošljavamo! Ovako napisana poruka mogla bi biti mač sa dve oštrice , najpre jer je to previše direktno obavezivanje bez realne ostvarivosti I koje za sobom povlači niz pitanja, a na koja je zbog kratkog vremena nemoguće kroz program odgovoriti, a potom birači bi ovakvu poruku mogli da shvate kao odraz laičkog odnosa prema ozbiljnosti cele situacije. Uspešni slogani iz Titovog vremena koji nisu formirale agencije bile su zapravo odraz izraženog kolektivizma pa je posledica toga bilo- Radimo, gradimo!
Kolektivizam nije nešto što gradjanin sada očekuje jer to previše liči na komunizam koga smo se odrekli I zakleli da mu povratka nema. Poruka dakle ne može biti previše jednostavna, ali ne sme biti ni komplikovana. “Radimo , gradimo” , teško prolazi jer gradjani očekuju da partije urade nešto za njih . Da li bi sada prošla poruka “Mi radimo za Vas”? Verovatno ne bi jer ona direktno poziva na iskustvo birača koje nije najsjanije za mnoge partije. Ko još želi da mu birač odgovori na poruku ironično, rečima :“Sećam se”?
Dakle poruka mora biti motivišuća, angažovana I da ne ostavlja prostora za dodatna pitanja ili komentar , ona mora biti poziv I pre svega jasna, razumljiva. Shodno sadašnjoj situaciji u zemlji gde trenutno imamo jako liderstvo , moguće je da će partije na lokalu svojim sloganima dodati I ime svog lidera . Nešto se od prethodnih godina naučilo pa sasvim izvesno to neće biti slogani nalik sloganu Nebojše Čovića svojevremeno-Kad je teško , Čović. Ovaj slogan dokaz je neuspelog slogana koji postoji samo zarad samog sebe. Svi su ga zapamtili , ali se na poziv niko nije odazvao. Slogan je shvaćen neozbiljno.
Slogan po pravilu mora oslikavati celu partiju I njen program , biti prepoznatljiv za odredjene opcije. Zato partije najpre moraju dobro proceniti svoje biračko telo. Kome se obraćaju? Starima, mladima ili svima zajedno? Kako je moguće obratiti se svima? S jedne strane ,primer nedovoljno dobro procenjene glasačke mašine svojevremeno su bila dva slogana JUL-a : “Kevo, ja ću levo” I “ JUL je kul”. Oba slogana upućena su mladima . Očekivanja da stariji čovek u nekom recimo valjevskom selu u to vreme zna šta je “kul” potpuno su bila pogrešna. Mnoge majke kratko su odgovorile : “Daću ti ja kevu”. Mladi u Srbiji u tom trenutku jasno su znali šta je “kul” , ali ne I šta je JUL. Ali JUL se našao u parlamentu. Ipak ne zahvaljujući sloganu već činjenici da je JUL bio sinonim za partijsko zapošljavanje pa je I u Valjevu u tom trenutku mlad čovek koji je želeo da se zaposli razumeo da mu slogan nije važan već radno mesto. Zašto je onda JUL izašao sa ovakvim sloganom? Iz jednog najprostijeg mogućeg razloga . Oni koji ih zaista podržavaju su jako stari , komunističke orijentacije, iz onih vremena . I JUL-u je bila potrebna “sveža krv”. Bilo im je potrebno da pokažu da su okrenuti ka budućnosti, podržavaju mlade. Slogani dakle ne moraju nužno biti u samoj funkciji izbora već I narastanja članstva….
Nastaviće se

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.