Stipendije ili pomoć

imageFondacija za talentovane učenike i studente Grada Valjeva u školskoj godini 2015/2016 stipendiraće ukupno 246 učenika i studenata. Najveći broj stipendija dobiće studenti.

Odlukom Fondacije za tametovane učenike i studente 246 učenika može se nadati stipendiji u 2015/2016. godini. Naime, 40 učenika osnovnih škola dobiće stipendiju u visini od 3800 dinara , 43 učenika srednjih škola dobiće stipendiju u visini od 4000 dinara dok će 143 studenta koji studiraju u Srbiji dobiti stipendiju u iznosu od 6500 dinara. Grad Valjevo stipendiraće i 7 studenata koji studiraju u inostranstvu u iznosu od 8000 dinara.

Grad Valjevo svake godine izdvaja izvesna sredstva za stipendije učenika i studenata , ali ostaje i veliko pitanje na koji način su stipendije shvaćene. Naime , s obzirom da Grad stipendira samo najbolje učenike i studente za šta postoje izražei kriterijumi , ove stipendije najčešće su shvaćene kao pomoć grada onima koji se školuju. Svojevremeno je postojao predlog da stipendije budu izvesna vrsta obaveze onima koji su stipendirani da se po završetku školovanja vrate u Valjevo. Najveći broj studenata uglavnom ili ostaje u Beogradu, Novom Sadu uopšte mestu studiranja ili odlazi iz Srbije . Shodno situaciji u kojoj oni ne mogu da se zaposle , razumljivo je što odlaze i samim tim očekivanja da neko od njih nešto duguje gradu po osnovu stipendija zapravo gubi svaki smisao. Istovremeno razumljivo je i zašto dati predlog nikada nije zaživeo.
Kako god stipendije da su u ovom trenutku i shvaćene za svaku je pohvalu da bar postoji izražena namera da se vrednuju najbolji.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.