Političko razotkrivanje

imageIako je javnosti dve godine predočavano da je SPS nelojalan koalicioni partner ,odbornik SNS-a Milan Marković sada je potvrdio da je pre dve godine vodio pregovore sa demokratama o obaranju postojeće koalicije sa SPS-om.

Nijedna koalicija u Valjevu do sada nije bila toliko tema razgovora koliko je to bio slučaj sa koalicijom naprednjaka i socijalista. Isprva preslikani model sa nivoa republike nakon izvesnog vremena promenio je svoj izgled. Iz koalicije su izašli naprednjaci koji su za sve što se dešavalo optužili socijaliste . Podsećanja radi, narodski rečeno „kola“ su krenula nizbrdo onog trenutka kada je na čelu valjevskih naprednjaka u statusu poverenika došao Milan Marković u maju 2013. godine. Isti Marković za skupštinskom govornicom i u raznim gostovanjima u to vreme govorio je da je SPS izneverio koaliciju odnosno da upravo oni nisu bili dostojan partner koji se držao dogovora. Marković je SPS optužio i za brojne opstrukcije zajedničkih odluka.
U nekoliko navrata za pregovračkim stolom našle su se obe strane i različiti dogovori su postizani, ali ništa od onog o čemu je javnost bila obaveštavana nije dugo trajalo.
Gostujući na lokalnoj televiziji Marković potvrdjuje da je u Beogradu održan dogovor koji nije dugo potrajao. Dok su mediji u Valjevu izveštavali o tome da je moguće da naprednjaci, odnosno Marković, pregovara sa DS-om i demokrate i Marković su to negirali . Ipak, tek evo dve godine kasnije Marković u istom gostovanju obaveštava javnost da su pregovori postojali samo sa jednim ciljem , rušenje postojeće koalicije.
„Mediji su tada pisali o tome, pregovarali smo sa DS-om , gospodin Duško Rakić i ja ispred svojih partija. Ja sam želeo da oborimo aktuelnu skupštinsku većinu i da dodjemo do prevremenih izbora i da napravimo novu vlast“, rekao je Marković.
Lično nezadovoljstvo Markovića trebalo je da iskonstruiše očito novu koaliciju. Kako je Vamedia u to vreme izveštavala demokrate nisu mnogo verovale Markoviću koga su polako počeli napuštati partijski drugovi , posebno odbornici, izražavajući neslaganje sa politikom koju vodi.
Na koncu svega Marković je nemogavši da ostvari ideju, sada je jasno , koalicije sa demokratama podnosi ostavku. U istom gostovanju sam kaže da je očekivao da će njegovi postavljenici učiniti isto , ali i priznaje da to nisu učinili. Vesti iz tog vremena pokazuju da je Marković očito prenebregao činjenicu da je aktuelni koalicioni partner bio dobro informisan o sada potvrdjenim pregovorima i namerama te i da je kao odgovor usledila najava koalicije bez SNS-a. Ne treba zaboraviti ni pokušaj vrha ove dve partije iz Beograda da stvari vrati na početni nivo na osnovu neslaganja vrha SNS-a sa mogućnošću da DS bude koalicioni partner, ali je završnu reč ipak dao Marković odbivši da u pauzi sednice Skupštine posluša uputstvo iz Beograda i odlučivši se da visokom partijskom funkcioneru spusti slušalicu.

Praksa političkog života u Srbiji uglavnom potvrdjuje da se mnoge stvari nikada ne saznaju , ali to nije očito slučaj sa dešavanjima u Valjevu. Ako je razumljivo da je DS sa pozicije opozicije pregovrao sa namerom da se sruši postojeća koalicija , da li je sada razumljivo zašto je Marković optuživao svog koalicionog partnera za nepoštovanje dogovora dok je vodio pregovore o rušenju istog?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.