Zamenik ambasadora Izraela u Valjevu

imageU Valjevu danas borave zamenik ambasadora Izraela Itaj Milner i Danijela Pejić iz ekonomskog sektora ambasade Izraela. Sa rukovodstvom grada razgovrali o unapredjenju poljoprivredne proizvodnje.

Kako je rekao zamenik gradonačelnika Žarko Kovač nakon prvih razgovora sa zamenikom ambasadora Izraela Itaj Milnerom je razgovarano o poljoprivrednoj proizvodnji tehnološkog i ekonomskog aspekta. „ Na ovaj sastanak pozvali smo oko 30 poljoprivrednih proizvodjača i preduzeća koja se bave primarnom preradom. Nema tu mnogo visoke tehnološke prerade. Videćemo na ovom drugom sastanku u kom pravcu Izrael može uzeti učešće“, rekao je Kovač.

Zamenik ambasadora Itaj Milner je potvrdio novinarima da je upoznat sa mogućnostima koje pruža grad Valjevo i izrazio nadu da će te mogućnosti moći da budu usaglašene sa mogućnostima koje pruža njegova država. „ Izrael ima dosta naprednih tehnologija u oblasti poljoprtivrede , ono što nama nedostaje jeste plodna zemlja čega u Valjevu ima u izobilju.Mi imamo dosta izvoznika koji se bave preradom i za njih je dobra šansa da se prošire u Evropi koristeći platformu koja već postoji u Valjevu . Ljudi ovde imaju mnogo godina iskustva u proizvodnji i preradi voća i povrća. Oživljavanje te proizvodnje je prilika za Izrael takodje“, rekao je Milner.
Na pitanje Vamedie za šta su u većoj meri zainteresovani da li za plodnu zemlju ili sekundarni nivo prerade Milner je rekao da je interesovanje podjednako i za jedan i za drugi oblik .

image Jedna od tema na već održanom sastanku bila je i kultura .„ Ta saradnja je postojala ranije i mislim da je to nešto što treba da se obnovi i sa čim u budućnosti treba nastaviti . Mi smo razgovarali i o kulturi jer često dobijamo pozive za brojna kulutrna dešavanja upravo iz Valjeva i za učešće i kao podrška. Učestvovaćemo i dalje i dovoditi i naše umetnike“, rekao je Milner.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.