Najpre registar pa odredjivanje prioriteta

imageProcena države Srbije je da je 30 % teritrorije naše zemlje pod rizikom od klizišta. U sanaciju tih klizišta država treba da uloži po trenutnim predvijanjima oko 11 milijardi evra. Marko Blagojević najavio sanaciju klizišta po prioritetima.

Realan je podatak da u Valjevu ima preko 200 klizišta za čiju sanaciju grad nema novca. Boraveći u Valjevu direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević za Vamediu kaže da je država napravila osnovni korak ka rešavanju tog problema formirajući katastar klizišta za celu svoju teritoriju. „ Iz donacije Japana se finansira izrada katastra klizišta. Hoćemo da nakon izrade tog katastra imamo podatke kakav nam rizik preti od klizišta. Moramo da znamo pre svega sve elemente svakog od tih klizišta , širinu, dubinu, da bismo mogli da napravimo spisak prioriteta“, kaže Blagojević.
Po trenutnim procenama 30% teritorije naše zemlje je pod rizikom od klizišta , a za sanaciju svega potrebno je 11 milijardi evra.“Kada odredimo spisak prioritewta na osnovu njega ćemo preduzimati aktivnosti i koji je vremenski okvir u kom će se to raditi.Svima je jasno da te pare u ovom trenutku ne postoje i videćemo koje ćemo mere preduzimati u zavisnosti od toga kloja su klizišta prioritet i kakav je karakter tih klizišta. negde neće biti sanirana klizišta nego će biti raseljavane kuće“, kaže Blagojević.
Država Srbija do pre nekoliko meseci nije imala ni telo koje je odgovorno za staranje o klizištima, a tek nije postojao organizovan sistemski pristup rešavanju ovog problema.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.