Mogućnosti postoje , ali ne i volja

imageStočna pijaca u Valjevu pripala je na staranje novoosnovanom preduzeću „Agrorazvoj valjevske doline“, pijaca na Divčibarama iz nadležnosti TO pripala je „Poletu“ . Na jednoj od ranijih sednica Skupštine čuo se i predlog da bi ostale pijace mogle biti date na staranje JKP „Vidrak“ što bi praktično značilo smanjenje troškova iz budžeta na račun gubitaša „Poleta“.

Još uvek nije obelodanjeno do kakvog je zaključka došla komisija koja je oformljena da ispita rad JKP „Polet“, a čiji je temeljan rad najavio zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. Do formiranja komisije došlo je usled konstantnih problema koje ovo preduzeće ima u poslovanju. Iako se u osnovi bavi samo izdavanjem prostora svake godine prisutni su gubici koji su može se reći u prošloj godini bili još i najniži i kretali su se oko milion dinara u odnosu na ranije godine kada je dug dostizao i pet miliona dinara. Na teret ovom preduzeću se stavlja loša opremljenost, veliki broj zaposlenih i loši higijenski uslovi.
Na poslednjoj sednici Skupštine novoosnovanom preduzeću „Agrorazvoj valjevske doline“ poverena je stočna pijaca dok je pijaca na Divčibarama pripala „Poletu“. Sve ostale pijace u gradu i dalje su u „Poletu“, a Skupština je precizirala i odredjena postupanja u vezi komunalnog reda vezanog za pijace koji bi donekle bar trebo da popravi stanje u njima. Na ranije održanoj sednici Skupštine na kojoj je oštro kritikovan rad „Poleta“ mogao se čuti i predlog da pijace generalno treba predati JKP „Vidrak“. Direktor „Vidraka“ Djordje MIlanović kaže da nije na njemu da donosi takvu vrstu odluke , ali da bi ukoliko bi takva odluka bila doneta „Vidrak“ imao kapacitete da se bavi i ovom uslugom.“ Ne bih želeo da bilo ko ovo pogrešno shvati, ali možda o ovom predlogu treba razmišljati, pa ako se posle detaljne razrade pokaže da ima smisla – to i realizovati u narednim godinama. Pri spajanju bi se mogao rešiti i problem koji „Polet“ trenutno ima sa poremećajem u kvalifikacionoj strukturi. Sve stručne službe „Poleta“ bi mogle preći u upravnu zgradu Vidraka, gde posle prošlogodišnjih radova ima sasvim dovoljno prostora za sve, a prostorije koje „Polet“ sada koristi bi se mogle izdati u zakup, što donosi dodatne prihode. U Vidraku trenutno pored službe ,,Zajedničkih poslova“ imate šest radnih jedinica, i ovime bi dobili i sedmu ,,Pijačne usluge“. Takođe, imate uštede, jer imate jedan nadzorni odbor, jednog direktora, jednu pravnu službu, jedno računovodstvo, i smanjujete sve ostale troškove što nije zanemarljivo. Treba razmisliti, jer smanjujete troškove, za oko 5 miliona dinara i pravite dodatne prihode od izdavanja u zakup prostora koji Polet sada koristi, a vi sada imate negde oko 2 miliona veće rashode od prihoda na godišnjem nivou. Ipak nije na meni da o tome odlučujem“, kaže Milanović.

image Praksa EU pokazuje da su tamošnji gradovi radeći na sopstvenom uredjenju odavno odustali od pijačnih usluga kakve kod nas postoje. Njihovi gradovi rešili su to jednodnevnim pijacama u toku nedelje dok se ostalim danima taj prostor koristi u druge svrhe ili ograničavanjem radnog vremena na rane prepodnevne sate nakon čega se tezge uklanjaju , a prostor ponovo vraća stalnoj nameni.
Dok Evropa traži sve bolje i bolje načine organizovanja pružanja pijačnih usluga, Valjevu ostaje da se verovatno i narednih godina bavi pitanjem velikog broja zaposlenih u „Poletu“, dugovima koji se teško mogu „ispeglati“ i verovatno pričom o utočištu za bivše direktore kojih u ovom preduzeću sada ima šest. A direktora će uvek biti.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.