Dom zdravlja izmedju Tužilaštva i centara moći

imageDr Miroslav Jovanović predsednik Sindikata lekara i farmaceuta valjevskog Doma zdravlja nakon konferencije za novinare na kojoj je ukazao na korupciju u Domu zdravlja dobio je krivičnu prijavu i do dana današnjeg izložen je pretnjama i progonu. Jovanović za Vamediu kaže da je od Tužilaštva dobio informaciju po kojoj je saslušanje trojke iz Doma zdravlja sutra , a advokat Slobodana Ševića na sudjenju rekao da je to odbačena prijava.

Na konferenciji za novinare održanoj u Domu zdravlja početkom jula , predsednik Sindikata dr Miroslav Jovanović je ukazao na zloupotrebu službenog položaja od strane Slobodana Ševića, dr Zavena Der Hazarjana i Miroslava Mandića. Po njegovim rečima ubrzo ga je isti Slobodan Šević tužio za klevetu tražeći iznos od 300 000 dinara kao nadoknadu štete. “ Mi smo kao Sindikat podneli krivičnu prijavu protiv tih lica što sam i naveo na konferenciji . Nakon toga ja sam bio prinudjen da se branim od njih. U policiji sam bio petog oktobra gde sam želeo da saznam šta je sa našom krivičnom prijavom . Dali su mi na uvid predmet i rečeno mi je da su oni još 15. maja 2015. godine podneli krivičnu prijavu protiv tri ista lista za zloupotrebu službenog položaja. Posavetovali su me da Višem javnom tužiocu uputim Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja što sam i učinio i od njega dobio odgovor 15. oktobra 2015. godine . U njihovom odgovoru stoji da su oni slučaj predali Osnovnom javnom tužilaštvu , tu krivičnu prijavu policije . Oni me savetuju da se obratim Osnovnom tužilaštvu. Tu piše da je 22. mja Viši tužilac Plazinić prosledio slučaj Osnovnom tužilaštvu. Obraćam se i Osnovnom tužilaštvu .Oni su mi odgovorili da je predmet zveden pod drugim brojem i da je za sutra zakazano ročište protiv ova tri lica“, priča Jovanović.

Jovanović objašnjava da istovremeno traju ročišta koja se zakazuju po privatnoj tužbi Slobodana Ševića protiv njega i da je upravo na jučerašnjem ročištu dobio informaciju koja ga je zaprepastila. “ Na jučerašnjem ročištu je Ševićev advokat Jakovljević doslovce u zapisnik izjavio da traži od sudije da mu se dostave dokumenta povodom predmeta ove prijave u kojima se vidi da je krivična prijava odbačena. Kako je to moguće ako tužilaštvo tvrdi da je sutra njihovo saslušanje. Da li to oni znaju da će prijava biti odbačena pa su se izleteli ranije ? Ovde očito postoje neki ljudi koji su obećali da će prijava biti odbačena jer ja imam dokument iz Tužilaštva gde se naodi kad im je ročište , to je sutra , a oni juče znaju da je to odbačeno . Ja ću se obratiti nadležnima ali i poslaniku Slobodanu Gvozdenoviću koji je zainteresovan da pravosudni organi rade svoj posao da me on posavetuje šta ja da radim sa ovim slučajem gde je očito da postoje nekiu drugi organi izuzev pravosudnih koji odlučuju i presudjuju“, objašnjava dr Jovanović.

image Kako kaže jasno je da je u pitanju zloupotreba pravosudnih organa od strane nekih centara moći.
“ Advokat tvrdi da je prijava odbačena , a ovi iz Tužilaštva pišu da je sutra ročište. Ja ne sumnjam da će biti presudjeno u njihovu korist kad već stvari tako stoje i kad se ovako radi. Protiv Ševića se sam branim na osnovu krivične prijave koju je i Sindikat podneo što je i bio povod za konferenciju za novinare. „, kaže dr Jovanović
Jovanović je pre nekoliko dana informisao i nacionalne medije o ovom slučaju gde je objasnio i genezu cele priče . „Prema našim saznanjima reč je o oko 300.000 dinara. Možda je to nekome malo. Lekare hapse na radnom mestu za mito od 50 evra, a neko ko je proneverio dva do tri odsto ukupnog godišnjeg prihoda Doma zdravlja, koji je oko 20 miliona dinara, pokušava da se izvuče iako je MUP prihvatio sve naše dokaze i službeno predao krivične prijave“, rekao je Jovanović u Pres centru Srbije .
Još 5. februara ovaj Sindikat obratio se javnosti sa odredjenim zahtevima o smenama pojedinih lica , ali i istovremenim zahtevom prema gradonačelniku Stanku Terziću za sastanak na kom bi bili predočeni problemi koji postoje u Domu zdravlja .“Mi smo zahvaljujući finanskijskim konsultantima došli do zanimljivih otkrića. Pribavili smo jasne i neoborive dokaze da je tročlana ekipa koju čine zamenik direktora dr Zaven Der Hazarjan, tada pomoćnik direktora Slobodan Šević i radnik zaposlen na poslovima bezbednosti inače filmski producent Miroslav Mandić oštetili zloupotrebom službenog položaja i falskifikovanjem službenih isprava, ustanovu za više stotina hiljada dinara“, rekao je Jovanović tada . Upravo ta otrkrića bila su povod za krivičnu prijavu u ime Sindikata.
Slučaj Slobodana Ševića je poznat po jedinstvenom korišćenju zakonske mogućnosti po kojoj ovo lice je istovremeno i zaposleni i penzioner. Za Vamediu tada Šević lično je potvrdio da prima i platu i penziju . Iako je Vamedia insistirala na moralnoj odgovornosti , a ne samo zakonskoj Šević je rekao da ne oseća nikakvu moralnu dilemu u vezi tog slučaja.
Izvor Vamedie u to vreme potvrdio je da je Šević u Dom zdravlja došao po partijskoj liniji kako bi bio udomljen do dobijanja penzije . Do dana današnjeg Šević Domu zdravlja nije dostavio zvaničnu informaciju da je u statusu penzionera. On je verbalno potvrdio ranijem direktoru dr Milivoju Simoviću da je to tačno , ali kako saznajemo i novi direktor dr Zaven Der Hazarjan takodje je zatražio dostavljanje zvanične informacije o njegovom statusu što Šević kako nezvanično saznajemo nije još uvek učinio.
U medjuvremenu dr Jovanović kaže proživljava pakao jer mu silne prijave i inspekcije ne dozvoljavaju da normalno obavlja svoj posao. “ Na mene se vrši snažan pritisak , ali ja neću odustati. Ako je ovo pravna država iako posle ovoga što sam lično doživeo teško mogu da verujem u to, ali ako jeste i ako se potpisuju papiri o uzbunjivačima gde stoji da zakon štiti one koji korupciju prijave ja se zaista pitam pitam sa ovom državom nije u redu“, zaključuje Jovanović.
Istini za volju od trenutka kada je javnost obabeštena o slučaju trojke iz Doma zdravlja Šević i dalje prima penziju i platu, Der Hazarjan je postao direktor , a Mandić se nesmetano bavi političkim radom podižući Pokret socijalista Aleksandra Vulina u Valjevu

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.