Proizvodnja „bumbara“ naredne godine

imageProjekat osvajanja vođene protivoklopne rakete „bumbar“ mogao bi da bude završen već naredne godine . Direktor HK Krušik Mladen Petković kaže da bi njegova proizvodnja mogla da počne naredne godine.

Još početkom 2012. godine bila je najavljena proivodnja bumbara. Vrhunski proizvod domaćih stručnjaka odbrambene industrije, raketni sistem kakav u svetu izađuju još jedino Francuska, SAD, Rusija, Izrael i Nemačka, “bumbar“ po svojim karakteristikama nadmašuje sve ranije ručne raketne bacače i namenjen je uništavanju tenkova i oklopnih vozila.Sam projekat osvajanja ove tehnologije počeo je 1994. godine pa je za tu 2012. godinu bilo najavljeno i njegovo verifikovanje kod ministarstva odbrane. Tada se govorilo i o tome da bi cena za izvoz bila jedna , a druga za potrebe domaćeg sistema odbrane.

Kako je u više navrata objašnjavano ovo sredstvo sadrži veliki broj delova, sklopova i elemenata koji se uglavnom rade u kooperaciji. A povremeno se pojavljivala i informacija da sve i da se osvoji tehnologija problem može biti u gorivu koje za sada ima samo Francuska. Petković kaže da nije problem u gorivu već da je potrebno uraditi još neke stvari . “ Taj projekat napreduje i već naredne godine bi mogla da počne njegova proizvodnja. Postoji još stvari koje moraju biti uradjene , ali smo na kraju“, kaže Petković.

„Bumbar“ u potpunosti zadovoljava potrebe naše vojske u protivoklopnoj borbi na nižim taktičkim nivoima, i zato je jedan od prioriteta u modernizaciji pešadije. Njegovim razvojem izvezao bi se kvalitetan, savremen i po ceni prihvatljiv proizvod u odnosu na konkurenciju.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.