Komunalni red konačno i u Valjevu

imageOnog trenutka kada bude objavljena u Službenom glasniku odluka o komunalnom redu će stupiti na snagu . Ova odluka jasno objašnjava ko se o čemu stara i kakva pravila važe za koga. Istovremeno kaznena politika je pooštrena.

Pravi efekat nove odluke o komunalnom redu biće vidljiv i poznat tek za godinu dana kada se izmedju ostalog i po naplaćenim kaznama može videti koliko je prekršaja uočeno. (Iako kaznena politika nije preventivna mera ona se jednostavno pokazala kao najefikasniji način da se u mnogim oblastima stvari dovedu u red. „Nikada kaznena politika i kaznene mere nisu dobro prihvaćene i one su krajnji instrument kome se pribegava. Ovih godina iza nas imali smo situaciju da se stalno ponavljaju isti prekšaji . I upravo u tim prekršajima novčane kazne su veće.Što je veća učestalost veći su i iznosi.sada će biti mnogo više prekršajnih naloga nego ranije kada je bilo više prekršajnih postupaka. S obzirom da ukoliko gradjanin koji dobije prekršajni nalog ukoliko plati u roku od 15 dana plaća samo polovinu jasno je da je efekat naplagte veći. Na nivou Republike Srbije procenat naplate prekršajnih naloga je 80%”, objašnjava načelnik komunalne policije Siniša Djurić.
Nova odluka obuhvata i delove koji su ranije bili gotovo u pravnom vakuumu kao što je slučaj ssa nelegalno podignutim objektima pri čemu je ranije zakon o gradjevini obuhvatao nekoliko tačaka zakon o montažnim objekttima nekoliko, a istovremeno tri tačke nije obuhvatao niko. Upravo te take su sada obuhvaćene Oddlukom o komunalnom redu pa je otvrorena i mogućnost uklanjanja takvih objekata.
„Ova odluka obuhvatila je i graničnu liniju izmedju privatnog i javnog vlasništva. To se najlakše može videti na primeru stabala koja su posadjena na privatnom pa prelaze na javnu površinu ili obrnuto. Sada se zna čije je šta i zna se ko ima kakve obaveze prema tome.Tu je i popis drveća u gradu što nam je odavno potrebno, videli ste i kime više neće moći da kaplju da tako kažemo po gradjanima koji prolaze ulicom. To su samo neke izmene”, navodi Djurić.

Osnov nove Odluke o komunalnom redu jeste obuhvat svih ranijih odluka i jasno preciziranje naddležnosti gradskih službi. Najveći operativni deo u sprovodjenju ove odluke je upravo na komunalnoj policiji.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.