Godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

imageU selu Gornje Leskovice je obeležena 24. godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića.

Obeležavanju godišnjice prisustvovali su porodica, predstavnici grada, Udruženja ratnih dobrovoljaca i njihovih potomaka od 1912-1918. godine, kao i poštovalaca lika i dela mladog heroja koji je poginuo 1991. godine u Bjelovaru, u Hrvatskoj.Nakon pomena na groblju, na spomen bistu u dvorištu Osnovne škole „Miloš Marković“ u ime grada Valjeva cveće je položio sekretar Skupštine grada Aleksandar Janković. U školi u kojoj je učio i Stojadin Mirković, potom je održan prigodan program učenika.

Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je, uz majora Milana Tepića, herojski izgubio život na bjelovarskom ratištu 1991. godine. U svom kraju, ali i u Valjevu, kao i širom Srbije, ovaj mladić važi za istinskog heroja i brojni poštovaoci čuvaju uspomenu na njega.

BIOGRAFIJA STOJADINA MIRKOVIĆA

STOJADIN Živojina MIRKOVIĆ rođen je 14. januara 1972. godine u selu Gornje Leskovice kod Valjeva.
Osam razreda osnovne škole završio je u rodnom selu i opredelio se za poljoprivrednu proizvodnju na svom imanju. Rano je ostao bez oca, pa je sa majkom Anicom i bratom Dobrivojem osetio svu tegobu seoskog života. U decembru 1990. godine otišao je na odsluženje vojnog roka u Banjaluku. Nakon što je uspešno završio obuku za vozača oklopnog transportera, prekomandovan je u Bjelovar. U to vreme u Hrvatskoj se vode žestoki oružani sukobi Tuđmanovih bojovnika sa pripadnicima JNA, s krajnjim ciljem otcepljenja od SFRJ.
Stojadin Mirković je sa grupom vojnika obezbeđivao skladište vojne tehnike i municije na Bedeniku kod Bjelovara. Posle više napada, odlučujući okršaj započeo je 29. septembra 1991. izjutra. Major Milan Tepić, komandant skladišta, minirao je objekat ne želeći da ga prepusti napadačima.
Dok su svi bili na položajima, vojnik Mirković je dejstvovao iz oklopnog transportera. Žestoka borba trajala je do podneva. U trenutku bezizlaza Tepić je dao znak vojnicima da se povuku, jer će uslediti strahovita eksplozija. Svi su se povukli osim vojnika Stojadina Mirkovića, koji je ostao da se dobrovoljno, do kraja, bori sa svojim majorom. Samo nekoliko minuta docnije ogromna pečurka uzdigla se iznad Bedenika, objavljujući da su dva heroja ispisala još jednu svetlu stranicu u istoriji srpskog ratništva.

Grad Valjevo
Odsek za informisanje i protokol

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.