Završna faza toplovoda

imageNastavljeni su radovi na izgradnji mreže toplovoda u Valjevu što je praktično završna faza S4 i S5 kredita KFW. Toplana će u ovoj godini gradjane grejati mazutom , ali i prirodnim gasom.

Preduzeće Štrabag sa dva podizvodjača preduzećima Autotransport i Jedinstvo započeli su radove na izgradnji toplovodne mreže koja će kroz stari Sindjelićev blok proći Železničkom ulicom i biti povezani svi veliki objekti , sada se radi potez od Zbratimljenih gradova, kroz Naselje Nade Purić potom na Peti puk gde će se odvojiti ogranak prema naselju preko puta kasarne .Očekivanja su da će se ovim proširenjem u toplovodni sistem uključiti novih 70 000 kvadrata. „ Vi znate da smo se kolebali oko ovih poslednjih trasa 4 i 5 u smislu kolika treba da bude korist od njih , ali smo jednom prostom računicom shvatili da bi nas penali zbog odustajanja koštali više nego nastavak izgradnje .Vrednost ovih radova je blizu 900 000 evra. Novina je u poslovanju Toplane što će se u ovoj sezoni ići i na korišćenje prirodnog gasa kao energenta. Sam sistem može da radi na taj način , a ove godine je najavljeno već da će biti ponovo problema oko nabavke mazuta pa je gas dobro rešenje za obezbedjenje sezone“, rekao je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

image Kovač objašnjava da je preko Fonda za zaštitu životne sredine omogućeno da sredstva za nabavku nove opreme Toplani budu povećana sa 6 na devet miliona dinara. Upravo ta oprema će omogućiti da se novi kotao stavi u funkciju.Po njegovim rečima u narednim mesecima biće razgraničeno šta je imovina Toplane , a šta imovina grada.
Na pitanje Vamedie da li će korišćenje gasa dovesti do nižih cena grejanja za gradjane so bzirom da je gas jeftiniji Kovač kaže da to neće uticati na cenu. „ Gas je trenutno jeftiniji , ali su troškovi pumpi i postoji niz dopunskih troškova pa to ne će uticati na cenu grejanja . Gas se uvodi kao energent zbog stabilnosti grejne sezone“, odgovorio je Kovač.
Toplanu već u januaru čeka prva rata kredita prema KFW banci u iznosu od 20 miliona dinara , a potrošače već od ove sezone očekuje plaćanje po potrošnji.

image Žarko Vuković pomoćnik direktora Toplane objašnjava da je plaćanje po potrošnji obaveza koju traži država i koja se uz dosadašnja pomeranja mora primenjivati već od početka ove grejne sezone. „ Prvi oktobar je termin koji je Vlada oroočila da račune moramo obračunavati po potrošnji. Postoji jedinstven obračun u celoj zemlji i mi se moramo toga pridržavati.Obaveštvaćemo potrošače da ne bi bili iznenadjeni kada računi stignu“, kaže Vuković.
Svaka podstanica obezbedjena je meračem toplotne energije , a mnogi gradjani već su investirali u sopstvene merače i njih je oko 30%. „ To je na skupštinama stanara da odluče kako ćč-e meriti da li na podstanici ili na sopstvenim radijatorima. Bolje je da svako ima svoje merače , ali odluka je na njima. Oni koji se budu dvoumili mogu ss ei predomisliti pa ukoliko ne budu zadovoljni računom sa podstanice mogu ugraditi svoje merače . Prosečna cena merača i ventila je oko 40 evra po grejnom telu , ali to ne radi Toplana . Nabavku merača moraju gradjani obezbediti , ako žele da na taj način mere. Mi već sada znamo koliko koji objekat troši energije i postoji činjenica da su one energetski neefikasne zgrade značajno veći potrošači“, kaže Vuković.
Dragan Despotović je potvrdio da će u okviru ovog programa 145 toplovodnih podstanica , a ukupna grejna površina koju pokriva Toplana treba da bude na kraju 440 000 kvadrata. „ Za razliku od drugih gradova koji samo rehabilituju svoju toplovodnu mrežu mi gradimo novu dakle ugradjujemo nove cevi . Program energetske efikasnosti svakako bi pomogao u čuvanju energije, ali i novca jer bi ušteda energije bila veća . Do sada znamo da je ugašeno preko 100 kotlarica dakle veliki broj pojedinačnih zagadjivača čime smo doprineli svakako zdravijem i čistijem vazduhu. Nadamo se da će i ostali delovi grada moći u narednim godinama da se priključe i da će Toplana moći d sama finansira njihovo priključenje“, rekao je Despotović.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.