Vašar ili večeri – u čemu je razlika?

imageU Valjevu su sinoć završene Tešnjarske večeri. Program završen koncertom kamernog orkestra Taurunum iz Zemuna koji je pratilo svega tridesetak gledalaca. Ovaj koncert poslao je jasnu poruku organizatorima , a i Gradu da ne zaborave da kad god neko Tešnjarske nazove vašarom – Valjevci upravo to i žele.

Gotovo svake godine pred sam početak Tešnjarskih večeri glasno se komentariše izbor koncerata koji će Valjevci moći da prate. Komentariše se novac koji se za te koncerte izdvaja, dok neki isto tako glasno tvrde da su Tešnjarske večeri vašar zbog velikog broja gradjana na ulicama i insistiraju na podizanju nivoa kulturnih sadržaja. Organizatori svake godine priredjuju oko sto programa za deset dana koliko Tešnjarske obično traju i tu su predstave, izložbe, književne večeri, a posebno se vodi računa da se zadovolje muzički ukusi svih Valjevaca . Dok se u pravi plan ističće cifra opredeljena za koncerte potpuno se zaboravlja da svaka izložba, predstava makar to bila monodrama, promocija knjige košta. Plaća se dolazak glumca ili pisca ili kakvog drugog umetnika, plus dodatni troškovi po potrebi smeštaja hrane i pića Računica je jasna, sto programa ima svoju povisoku cenu. Postavlja se pitanje koliko Valjevaca poseti ove programe?
Izuzev programa za decu opšta je ocena organizatora da je i na ovim Tešnjarskim bilo vrlo malo posete. Javna je tajna da se za neke dogadjaje u delu publike postavlja pet ili šest stolica i za divno čudo organizatori uvek pogode očekivani broj posetilaca. Istovremeno malo veću posetu beleže oni programi koji se održavaju na otvorenom posebno na trgovima Desanki Maksimović i Živojinu Mišiću jer u šetnji Valjevci i zastanu da pogledaju o čemu se tu radi.

image Ovogodišnje Tešnjraske večeri potvrdile su kao i prošle godine da su Valjevci najzainteresovaniji za koncerte na Letnjoj pozornici . Ove godine gotovo svi koncerti zabeležilii su veliku posećenost naročito koncert pevača narodne muzike Saše Matića.
Sinošnji koncert kamernog orkestra Taurunum u kome je 11 gudača bio je više nego slabo posećen, a koliko se moglo primetiti na tribinama nisu bili prisutni ni radnici u kulturi. Terase restorana Intermeco i Jefimija gde su se sve važne ličnosti grada mogle videti i koje su se smatrale VIP ložama proteklih dana, sinoć su bile poluprazne i ispunjene uglavnom redovnim gostima.
Možda je krajnje vreme da organizatori prestanu da prepisuju programe jedni od drugih i obrate pažnju na poruke koje im Valjevci šalju pa bi samim tim bio zadovoljen i onaj broj brižnih koji smatraju da za Tešnjarske ne treba uopšte izdvajati novac.Književne večeri, izložbe, predstave sastavni su deo kulturnog života Valjeva i tokom godine.
Najposećeniji deo grada kao i ranijih godina bio je Tešnjar gde su svi kafići bili ispunjeni do poslednjeg mesta. Dok su stariji pokušavali da uglavnom bezbedno prodju kroz gužvu , mladji su rezervisali stolove . Dopadalo se nama ili ne to što sluša valjevska omladina , a ni u jednom kafiću nije bilo zabavne muzike, realnost je takva kakva je . Promeniti muzički ukus osobi starijoj od 15 godina jednostavno je nemoguće.
Ne traba zaboraviti da su Tešnjarske večeri zapravo nastavak nekadašnjeg velikog Ilindanskog vašara,što u Tešnjarskom glasonoši potvrdjuje i istoričar dr Vladimir Krivošejev, a mi ih možemo nazivati manifestacijom ili festivalom do mile volje, publika se nije promenila.
Odemo li korak dalje videćemo da u engleskom jezikom postoji samo jedna reč i za sajam i za vašar iako mi u Srbiji pravimo jasnu razliku izmedju ova dva dogadjaja -fair. Dakle strancu je teško objasniti razliku, a i pitanje je zašto bi na kraju i samu reč vašar doživljavali pogrdno kad se radi o narodnoj manifestaciji. Nekada su za Ilindanski vašar na sve strane bile šatre , sada su kafići.
Bio vašar ili festival Valjevci "kupuju" sve što Pink prodaje, ko ne veruje – nije bio na sinošnjem koncertu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.