Tijosavu Ninoviću oduzet Tadića mlin

imageDržavno pravobranilaštvo vratilo je pod svoje okrilje Tadića mlin. Ovaj prostor bespravno je koristio godinama Tijosav Ninović , a porodica koja je vlasnik mlina potražuje ovaj objekat po osnovu Zakona o restituciji. Nakon vraćanja mlina u vlasništvo države porodica MIlana Vukosavljevića naslednika mlina konačno će ga vratiti u svoje vlasništvo.

Posle godina borbe na sudu i podnošenja krivičnih prijava Tadića mlin reprezentativni objekat na obali reke Gradac vraćen je u državnu svojinu .
Državno pravobranilaštvo tražilo je od Službe za katastar nepokretnosti Valjeva da ispravi upis i da se imovina koju je poslednjih godina koristio Tiosav Ninović, i od mlina napravio restoran, ponovo upiše na državu. Oni su u svom dopisu katastru naveli: „Kako je bez ikakvog pravnog osnova nacionalizovana imovina u konkretnom slučaju izašla iz režima državne svojine na štetu Republike Srbije, Državno pravobranilaštvo podnosi zahtev za ispravku greške.“

Mlin je, inače, 28. aprila 1948. godine, nacionalizovan od prethodnog vlasnika.Na neki način Tijosav Ninović rukovodilac KUD-a Gradac potom je došao do Tadića mlina i u potpunosti ga preuzeo , a na ovom objektu čak izveo i dodatne radove dogradjivanja za šta nikada nije mogao dobiti gradjevinsku dozvolu.
Kako je Vamedia početkom prošle godine već izveštavala o slučaju borbe na sudu porodice pravnog naslednika i Tijosava Ninovića ,Vamedia je došla i do podataka da je još 1991 godine u Ugovoru o osnivanju mešovitog preduzeća Mlineks koji su osnovali KUD „Gradac“ i preduzeće Jupiter iz Valjeva sadržan udeo učešća Kud-a i gde stoji da Kud Gradac ulazi sa 49% vlasništva i ulaže 2/3 kuće zvane Parni mlin . Predsednik društva u tom trenutku bila je Slavica Pantić , a preduzeće Jupiter imalo je 6 vlasnika i u ovom procesu zastupao ga je Radojević Radojica. Svih šest lica koja su vlasnici firme Jupiter u tom trenutku bili su u upravi KUD Gradac. U tom ugovoru nikada se nije našla sala za igranje i potkrovlje zgrade. Tijosav Ninović bio je tada sekretar društva sa 36% što je bio i najveći procenat udela u novoosnovanoj firmi. Na koji način je jedino Tijosav Ninović nastavio korišćenje objekta pored nekoliko suvlasnika Vamediji nije poznato.

Vamedia nije došla do podataka ko je uopšte i na koji način preneo KUD Gradac Tadića mlin , ali postoje nezvanična saznanja da je Tadića mlin pre toga bio u vlasništvu Valjevske kožare .Nema ni pisanih tragova o tome ko je takvo korišćenje i praktično preuzimanje tog objekta ikada dozvolio.
Milan Vukosavljević (82) sin Mileve Mile Vukosavljević, rođene Tadić, kojoj je ovaj imetak komunistička vlast oduzela 1948. godine zatražio je povraćaj svoje imovine, a njegov advokat Tihomir Konstantinović za Vamediu je izjavio da je zbog prikrivanja podataka protiv Ninovića tada morao da podnese i kriviču prijavu.“ On je saslušan u PU Valjevo gde je istakao neke stvari koje nisu od uticaja za pravno rešenje ovog postupka. Ničim nije dokazao po kom osnovu koristi mlin . Na moje usmeno i pismeno pitanje nije konkretno odgovorio . Da li je vlasnik ili korisnik i po kom osnovu ga koristi? U ovu pravnu transakciju, ako se tako može nazvati više je kriminalna, umešan je još neko ko je omogućio Ninoviću da po nekom meni nepoznatom osnovu koristi Tadića mlin i predstavlja se kao njegov vlasnik“ izjavio je tada za Vamediu Konstantinović.
Interesantno je da Ninović nikada nigde nije upisan kao vlasnik , a ovim objektom godinama je respolagao i na osnovu korišćenja istog pribavljao imovinsku korist. Još je interesantnije da niko od gradskih službi zaduženih za imovinu nije reagovao po ovom pitanju. Ceo slučaj pokrenut je upravo zbog želje vlasnika da mlin ponovo bude vraćen porodici .
Sada kada je mlin vraćen državi ne postoje smetnje da po osnovu zahteva i Zakona o restituciji bude vraćen i porodici.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.