Ruženje grada grafitima

imageU noći izmedju 6. i 7. avgusta zgrada nekadašnjeg Doma omladine našla se na meti vandala koji je sprejem ispisao grafite čije će uklanjanje koštati i do 70 000 dinara. Po poslednjim informacijama zahvaljujući video nadzoru vinovnik ovog dogadjaja je uhvaćen.

Grafiti su dugogodišnji problem grada Valjeva, a najčešće na meti spreja i vandala nalazi se zgrada Centra za kulturu . „ Nekoliko puta godišnje mi krečimo zgradu. Nekada je to manjeg obima , a nekada je više kao što je sada. Mi ne možemo samo da prekrečimo slova jer se onda razlikuje sveže krečenje od ostatka fasade pa moramo da otprilike okrečimo ceo deo iznova. Godišnje izdvajamo za tu namenu oko 150 000 dinara , nekad i više zavisi“, kaže direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić.
Poslednji drastičan slučaj dogodio se u noći izmedju 6. i 7. avgusta kada je crvenim sprejem ispisan veliki deo fasade nelkadašnjeg Doma omladine , ali i stubovi koji se ispred njega nalaze .

image „Pa možete da vidite šta je sve napisano i kako to izgleda. Mi ćemo to odmah ove nedelje sanirati kako ne bismo sa ovakvom fasadom sačekali Tešnjarske večeri koje dolaze i za to će nam biti potrebno oko 70 000 dinara. Tu imamo štetu na oko 270 kvadrata fasade „, objašnjava Smiljanić.

Kako je zgrada centra za kulturu i prostor oko nje pod video nadzorom kamere su zabeležile počinioca koji je oko 4 sata ujutro ispisao zidove crvenim sprejem. Snimak je odmah dostavljen policiji , a kako Smiljanić kaže počinilac je već uhvaćen. „ Obavešten sam iz policije da su već uhvatili počinioca i mi ćemo dostaviti naš odštetni zahtev. Dobro je da imamo video nadzor jer je to izgleda jedini način da se nešto sačuva od uništavanja“, kaže Smiljanić.
Po infomracijama Vamedie počinilac je punoletno lice i nekadašnji valjevski sportista što ponovo nakon slučaja lomljenja tek zasadjenih stabala kada je obelodanjeno i ime počinioca navodi na tvrdnju da grad ne uništavaju maloletnici kako se uglavnom podrazumevaju u izrazu hulihgani.
Centar za kulturu saniraće zidove, a gradska Direkcija stubove na istom prostoru, ali je činjenica da i jedni i drugi izdvajaju sredstva iz istog gradskog budžeta.
Po poslednjim najavma odluka o komunalnom redu biće doneta na sednici Skupštine krajem avgusta pa će se ovakve pojave u narednom periodu slabo isplatiti počiniocima.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.