Izbori koštaju 20 miliona evra

imageB92 presnosi da bi izbori mogli biti održani u decembru, a potom i da pored lokalnih i pokrajinskih mogu biti održani i republički. To bi praktično značilo da država Srbija izdvaja svage godine oko 20 miliona evra samo za izbore. Toliko ne izdvajaju ni mnogo bogatije zemlje.

Sve je aktuelnija tema skorih izbora pa i same činjenice da je nepoznato da li će izbori oni lokalni i pokrajinski biti održani umesto u martu u decembru mesecu, ali ni da li će uz lokalne izbore ponovo biti održani i republički. U stanju opštih nepoznanica kalkuliše se datumom pa i samim načinom odnosno mogućnošću da dodje i do promene izbornog sistema.
Dok sjedne strane vladajuća koalicija koju predvodi SNS javno zagovara štednju na svakom nivou zakidajući plate i penzije , zabranjujući zapošljavanje i oštro kritikujući svako rasipništvo po njihovim standardima za B92 ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i lider SPS-a koalicionog partnera vladajuće SNS kaže da odluka o eventualnim i republičkim izborima nije na njemu već na premijeru Aleksandru Vučiću. Dačić kaže da pravi osnov ne postoji odnosno nema parlamentarne krize.
SNS koristeći svoje medije redovo obaveštava javnost o rezultatima anketa koje idu isključivo njima na ruku. To praktično znači , ako je verovati upravo SNS-u da ne postoji ni nezadovoljstvo u narodu . Ako nema nezadovljstva u narodu i nema parlamentarne krize zašto bismo svake godine imali republičke izbore? Da li oni u Beogradu znaju nešto što mi ne znamo?
Sam premijer u nekim izjavama najavljuje da će dobro razmisliti o republičkim izborima dok ne može da porekne da izbori koštaju.
Država nas revnosno izveštava o uštedama koje su ostvarene smanjenjem zarada , ali sdruge strane troši 20 miliona evra na izbore.B92 prenosi podatak da su stranke 2014. godine potrošile više od dve milijarde dinara, što je, uprkos najavljenoj štednji za 20 procenata, više nego 2012. godine. Najviše novca je potrošeno na marketing, čak 70 procenata.Iz budžeta se za izbore potroši oko 20 miliona evra. Oko 10 miliona evra odlazi za isplatu članova biračkih odbora, štampanje listića, nabavku baterija za lampe, sprejova i slično. Na sve to još najmanje 8,2 miliona evra za stranačke kampanje.
Računica je jasna , ali bez odgovora na pitanje koliko je puta i po kojoj ceni potrebno vladajućoj SNS da bude potvrdjeno da su u vlasti i da li štedimo da bismo trošili na izbore?
Računica koštanja izbora pogadja ne samo glasače već i one koji na izbore ne izlaze jer složićete se da 20 miliona evra ova država može i pametnije da potroši. Gradjani su bar do sada poslali ozbiljnu poruku apstinencijom na izborima koja kaže -Koliko god da potrošite ja ne vidim izbor i ne vidim da mi je bolje !
Na žalost takve stvari se na nacionalnim medijima ne mogu čuti. Možda pred izbore , ako ko od ovih 20 miliona evra odvoji koji evro i za analitičara kako bi samo rekao da gradjanima nisu potrebni izbori već bolji život.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.