“Krušik” platio popravku mamografa

imageDigitalni mamograf u Opštoj bolnici, koji nije radio skoro godinu dana, popravljen je i počeo je ponovo da radi zahvaljujući humanitarnoj akciji i donaciji vojne fabrike “Krušik”.

Akciji za popravku ovog važnog aparata za ranu dijagnostiku raka dojke pokrenuli su novinarka Radio Patka Slađana Stevanović i direktor gradske Direkcije za urbanizam Dragan Jeremić, da bi se njihovom pozivu odazvao najveći valjevski kolektiv „Krušik“, koji je sa 4,5 miliona dinara finansirao popravku mamografa. 
“Uvek treba pomagati, tako da ovo nije finale humanitarnih akcija koju su potrebne ne samo valjevskoj bolnici. Do akcije za popravku mamografa došlo je sasvim spontano, ja sam imao i lični motiv da se uključim, naišli smo na razumevanje Krušika i pokazal se i na ovaj način da nama kao gradu treba jak Krušik. Popravka mamografa je samo jedan segment, a akciju nastavljamo jer želimo da celo odeljenje onkologije bude repezentativno”, rekao je direktor gradske Direkcije Dragan Jeremić.
Direktor “Krušika” Mladen Petković bio je zadovoljan što je ova kompanija posle dužeg vremenskog perioda u mogućnosti da pomogne, na dobrobit većeg broja građana.
“Ovoga puta odlučili smo se za mamograf jer oko 200.000 žena gravitira ka valjevskoj bolnici i svaka od njih je potencijalni korisnik. Ako spasimo samo jedan život u narednom period, ispunili smo cilj i nadamo se da ovo neće biti naša poslednja donacija, a cilj nam je i da ovako podstaknemo i ostale privredne subjekte da se uključe u humanitarne akcije”, kazao je Petković.
Zahvaljujući se inicijatorima akcije i donator, direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić istakao da je rano otkrivanje karcinoma dojke od ključne važnosti, jer se procenat smrtnosti smanjuje od 25 do 30 odsto.
“Očekujemo vrlo brzo i da će proraditi skener, takođe važan dijagnostički aparata. Danas ministarstvu zdravlja šaljemo spisak neophodne opreme za period od 2016. do 2018. godine, gde su skener, jedan broj anestezijskih i ultrazvučnih aparata, te rendgen, jer imamo problem sa aparatima koji su izuzetno star i njihovo održavanje iziskuje velike troškove”, rekao je Grujičić.
Mamograf je u valjevsku bolnicu stigao pre četiri godine, kao poklon Vlade Japana, vredan 147.000 evra, u okviru nacionalnog programa „Srbija protiv raka“.Na njemu je obavljeno čak 7.450 pregleda žena iz Kolubarskog okruga, od čega 3.817 dijagnostičkih sa uputom, a u okviru skrining programa ranog otkrivanja maligniteta 3.723.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.