Valjevo nema definisano izletište

imageNakon što zaživi nova odluka o komunalnom redu na brojnim mestima u gradu biće zabranjeno čak i sedenje na travi. Grad Valjevo nikada nije imao svoje zvanično izletište izuzev priobalja reke Gradac.

Ako se kojim slučajem nadjete u inostranstvu u privatnoj poseti vrlo brzo bićete upoznati sa tamošnjim izletištem , prostorom koji je komunano i infrastrukturno opremljeno za tu namenu . Grad Valjevo nema takav prostor koji ima obezbedjeno prakiralište stolove i klupe , prostor za šatore , prostor za bavljenje nekim sportom , ali na jednom mestu. Direktor Direkcije Dragan Jeremić kaže da mu nije poznato da se iko ikada bavio tim pitanjem izletišta.“ Zaista mi nije poznato.Mi sada krećemo u priču da sredimo kupališta na Gradcu. jer mi nemamo nijedno uredjeno kupaište. Nemamo ni spsaioce ni mere sigurtnosti i plan je da ga pravimo kod Krive vrbe kad se završi most koji se tamo gradi. Mi smo u gradu nekako možda definisali Gradac kao mesto za izlete . Tamo je moguće sedeti na travi, roštiljati i slično , ali pravo izletište zaista nemamo“kaže Jeremić.

Jedini prostor u samom gradu koji ima osnovne preduslove da bude zvanično izletište je prostor brda Vidrak. “ Mi pokušavamo da ove godine dovedemo u red stazu ods Pivare prema Vidraku i da ona bude prava pešačka staza jer je poprilično već zarasla u korov.Mada na samom brdu nema dovoljno mesta za izletište jer kod samog spomenika je jako malo mesta šuma je vrlo blizu i postoji veća opasnost od požara pa taj prostor teško može da bude izletište. kažem opet jedino što može jeste Gradac“, objašnjava Jeremić.

image Uz odredjene ekološke i sanitarne mere Gradac bi možda imao osnovne preduslove , ali je i u tom prostoru potrebno mnogo toga urediti . “ Mi imamo na Pećini „pečurke“ i staze , ali tu ne sme da se roštilja . Na Gradcu je to moguće. Nije problem prirediti nešto i za te namene , ali mi generalno kao grad nismo dostigli ni taj nivo ni taj status turističkog mesta . potrebno nam je još mnogo toga da bismo uredili i taj segment. Iskreno nije ni bilo zahteva gradjana ili nekih udruženja da grad ulaže u tom pravcu sredjivanja izletišta“, kaže Jeremić.

Stolovi, klupe , zidani roštilji , platoi za šatore i kamp kućice , kante ,sve su to elementi koji postoje u mnogim drugim gradovima u Srbiji . Svi se slažu da nije potrebno ni veliko ulaganje , ali i tvrde da nema inicijative . Možda ipak takvu inicijativu mogu pokrenuti ekolozi koji se svake godine iznova žale da se konkretno priobalje reke Gradac ekološki uništava .A možda bi i grad kad već definiše šta se gde ne sme mogao definisati i gde se šta sme.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.