Ankete su bitne samo pred izbore?

imageU aprilskom istraživanju Nove srpske političke misli tačno polovina (49,4 odsto) od ukupnog broja ispitanika kaže da danas živi gore nego pre dve godine (svega 8,1 izjavljuje da živi bolje), a gotovo 40 odsto misli da će u sledećoj godini živeti još gore. Istovremeno 63% smatra da smanjenje plata i penzija neće dati rezultat.

Broj gradjana koji danas žive gore po poslednjem istraživanju se povećao. Recipročno se povećao i broj onih koji misle da će i u narednoj godini živeti loše i još gore nego sada. Političke partije ovim anketama baviće se pred izbore kada će gradjanima u svojim programima ponuditi rešenje za njihove probleme . Činjenica da danas živite gore neće nikoga preterano uznemiriti jer postoji floskula koja „opravdava“ sve , a ona glasi – Ekonomska kriza!
Koliko ste puta u poslednjim godinama čuli da novca nema? Na stotine puta sasvim sigurno.
Koliko ste puta kada plaćate račun mogli da izgovorite tu rečenicu ? Nijednom sasvim sigurno.
Logično je dakle da ono što vlast koristi za sopstvena opravdanja nemoći i neuspeha gradjanima nije dozvoljeno.
Vlast vam tako može saopštiti da neće izgraditi , neće proširiti, neće investirati jer nema novca , ali će vas svakako obavezati da iako nemate novca uplatite sve obaveze prema državi koje imate.
A vlast je vlast pa – ono što je dozvoljeno Ahilu nije i volu!
Političke stranke sebi mogu da dozvole opuštenost tokom četiri godine mandata jer se praktično ekonomski gledano na tržištu nalaze samo jednom u četiri godine . Poznato je kažu pravilo da se najveći problemi u vojsci dešavaju kad postoji previše slobodnog vremena pa starešine teže da nekom obavezom održe sistem. Političari tokom četiri godine očito imaju previše slobodnog vremena i stoga sebi dozvoljavaju da ne budu zabrinuti zbog štete koju nanose za to vreme.
Zašto ovakav sistem funkcioniše?
Održanje ovakvog sistema postavljenih stvari moguće je jer birači kratko pamte. Pred navalom predizbornih obećanja vrlo brzo se zaborave propali pokušaji , laži i prevare . Gradjani su previše zabrinuti za sopstveni opstanak da bi brinuli o opstanku neke političke partije i pojedinaca koji bivaju političkim aferama žrtvovani kako bi se što više birač zbunio , pa stoga i ono što je provereno i opšte poznato a da nije dobro ostaje u prošlosti . Podatak da 40% gradjana misli da će i na dalje živeti loše i još gore pokazuje da nepoverenje raste , ali raste i nezaintersovanost pa se tako lako dogadja da u Kragujevcu 87 odbornika u parlamentu budu i vlast i opozicija . Dakle neprestano ista imena . Oni menjaju partijske boje , menjaju strane , ali ostaju zastupljeni u politici. Ne tražite logiku u tome jer je nema , ova je pojava jedino objašnjiva iz ugla zaboravnosti birača i krajnje nezainteresovanosti zbog gubitka poverenja.
Ankete će se još pojavljivati i izvesno analitičari će ih tumačiti . Kako se izbori budu bližili anketa će biti sve više . One će biti različite i ukazivaće na nečiji rast rejtinga ili nečiji pad , a poslednji izbori pokazali su da takvim anketama ne treba previše verovati. Ne treba previše verovati ni analitičarima jer i oni mogu biti instruirani ili finansijski motivisani .
Istovremeno i sa medijima treba biti vrlo obazriv.

 Kako biste, ocenom od 1 do 5, ocenili:

      
     1

        
     2

       
      3

       
     4

       
      5

 

 Srednja ocena

 trenutno stanje u Srbiji

38.1%

35.0%

22.5%

3.4%

0.9%

1.94

 Kako biste, ocenom od 1 do 5, ocenili:

      
     1

        
     2

       
      3

       
     4

       
     5

 

 Srednja ocena

 sopstveno materijalno stanje

30.3%

29.8%

27.7%

10.7%

1.4%

2.23

Kome bi onda trebalo verovati?

Kad god pogledate u novčanik i shvatite da nemate verujte da ste dobro videli – zaista nemate.
Kad pokušavate da se zaposlite i objasne vam da vas niko „ne gura“ jer niste partijski potrebni ili podobni , verujte da ste dobro čuli jer i dalje ste nezaposleni.
Za promenu, verujte sami sebi!

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.