Valjevac dobio na poklon 48 lokala ?- Diva II deo

imageŠta biste uradili da vam neko pokloni 48 lokala u Valjevu ? Da li je to uopšte moguće? A šta je potrebno da uradite da biste ih dobili , kako da se učinite podobnim za Ugovor o ustupanju?

Odgovor na ova pitanja moguće je dobiti praćenjem slučaja privatizacije Dive . Koliko vam je “prijatelja” potrebno da to uradite? Po svemu sudeći za početak tri.

Valjevska Diva po podacima koje je objavljivala štampa tih dana prodata je advokatu Predragu Janjiću dok je fizičko lice Predrag Filipović stavilo svoj potpis .Iako procenjena na preko 400 miliona na aukciji vredela je svega 132 miliona . Dok je dnevna štampa u to vreme pokušavala da dokuči da li je iza imena Predraga Janjića zapravo stajala kompanija Miroslava Miškovića ni slutili nisu koliko su bili blizu, ali ne na način na koji su mislili. Tih dana nije postavljeno samo jedno pitanje – Ko je dao garancije I u kom iznosu? Javnost ovdašnja naviknuta na kupovine od strane advokata nikada se nije bavila pitanjem odkuda advokatu toliki novac već su to pitanje najčešeć pokrivali stavom da se kupuje za nekog drugog. Iako je ta premisa tačna neko je ipak dao pare ili garanciju. U slučaju privatizacije Dive garanciju je dala Univezal banka u iznosu od 56 miliona dinara . Iako je proverom ustanovljeno da je lice Predrag Filipović zapravo nakon privatizacije Dive postalo direktor platnog prometa u Univerzal banci njegova uloga u kupovini jasna je sa pozicije činjenice da je Filipović u vreme privatizacije bio direktor Delta brokera . Univerzal banka I Delta broker zapravo su u tom trenutku vlasništvo Miroslava Miškovića. Dakle u kupovinu Dive jesu bile uključene firme kontraverznog srpskog biznismena , ali samo na kratko . Za ovu garanciju Diva je 2009.dala Maxiju tri lokala u Valjevu . Interesantno je da je u ugovoru izmedju kupca Dive I ove kompanije navedeno da se u slučaju kršenja odredaba ugovora imaju vratiti sredstva od 56 miliona , ali se nigde ne pominje da će lokali biti vraćeni. Predrag Filipović odradio je svoj deo posla delom za jednog velikog srpskog igrača , a drugim za valjevske igrače koji tek tada počinju svoju igru. Janjić I Filipović u tandemu više nikada neće biti dovedeni u vezu sa Divom jer su te godine Ugovorom o ustupanju preneli ono što su kupili Valjevcu Saši Kneževiću. Preneli ? Poklonili zapravo. Ono što ostaje nejasno jeste kako je Janjić vratio kredit? Ko mu je obezbedio novac ?Univerzal banka je u kasnijim godinama otišla u stečaj , a ceo slučaj preuzela je Agencija za depozit.
Ne postoje podaci, validni bar , šta je povezalo Kneževića I Filipovića I zašto je Filipović još dve godine nakon poklanjanja Dive ostao u Upravnom odboru Dive ? Po podacima dostupnim Vamedji vrlo je moguće da su se Filipović I Knežević sreli u trenutku prodaje preduzeća iz Loznice “Jadar AD” . Naime ovo preduzeće kupila je firma “Inteltek” vlasnika Saše Kneževića za 732 000 evra iako se kao kupac potpisalo drugo fizičko lice (Dragan NikolićNikolić) .Situacija sa ovom firmom ima mnogo sličnosti sa Divom , lokali , kapital I prodaja . Njegov ostanak u UO Dive moguće je kroz namirenje usluge vezane za Univerzal banku .Ipak ostaju pitanja zašto bi Filipović ustupio Kneževiću nešto za šta je obezbedio bankarsku garanciju , javno se potpisao kao zastupnik? Zašto biste nekom poklonili 48 lokala?
Ali ugovor ne kaže samo da se nešto može prodati već da je potrebno unaprediti ,povećati obrtna sredstva.Ta obaveza sada je po dobijenom poklonu pala na teret Kneževića .
Kako je unapredjeno?

Preduzeće “Inteltek”doo u vlasništvu Saše Kneževića novog vlasnika Dive koju dobija na “poklon”, a koje je takodje deoničar Dive za 2 miliona kupuje preduzeće “Valjevo projekt “. Direktor preduzeća “Valjevo projekt” Mirjana Vasiljević inače rodbinski povezana sa Kneževićem sklapa ugovor o prodaji sa novim kupcem Divom za 40 miliona dinara , a pritom vlasnik Valjevo projekta nije stopostotni već udeo u njemu imaju sa 30% akcionari.
Vamedia ne poseduje podatke o tome da li su mali akcionari bili upoznati sa ovom trgovinom .Još jednom će se pojaviti Delta broker u drugoj polovini 2009. godine kada će Diva otkupiti tih 30% akcija od malih akcionara.
Agencija za privatizaciju nakon dokaza o uknjiženju Valjevo projekta na Divu trejd AD prihvata ova ulaganja , ali pod sumnjom da je Katastar nepokretnosti Valjeva u postupku izlaganja I evidentiranja imovine “ Valjevo projekat” napravio pravni propust u uknjiženju 5. sprata jer za to nije imao zakonsku upotrebnu dozvolu . Na koji način je kniženje petog sprata uradjeno Vamediji nije poznato.Katastar bi na ova pitanja uknjiženja morao da duže vremena odgovara jer će se u kasnijim godinama uknjižiti još toga bez upotrebne dozvole ili projekta u zavisnosti od slučaja .

Očito postoji sumnja da je zapravo došlo do fiktivnog posla , a iz razloga što je jedno isto lice vlasnik kapitala I u “Divi trejd” kroz udeo firme Valtek propertises , odnosno isto lice je vlasnik kapitala I u akcijskom delu preduzeća Inteltek-Saša Knežević.
Dakle I Intel tek, Valtek properties I Diva imaju istog vlasnika pa se može pretpostaviti da je investiranje u Divu zapravo samo pripajanja kapitala jedne firme drugoj , a u okviru istog vlasništva. Ova dokapitalizacija zapravo ostavlja niz neodgovorenih pitanja .Ali pred zakonom dokapitalizacija na koju je novi vlasnik obavezan ugovorom sa Agencijom je izvršena.

Sada kada je unapredjena Diva trejd počinje da se rasprodaje I uknjižava, podižu se hipoteke na tudje vlasništvo, isto otudjuje, dobijaju krediti ….

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.