Naprednjaci zaboravili koalicione partnere

imagePrema prvim rezultatima Opštinske izborne komisije, u Mionici je na lokalnim izborima pobedila koalicija okupljena oko liste SNS "Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka" sa 64,71 odsto osvojenih glasova. SPS je osvojio 17,85 odsto glasova, a DS 17,44 odsto glasova.

Naprednjaci su u Mionici , koja je zbog incidenata u toku izbornog dana bila u žiži javnosti , slavili dugo u noć poručujući da je politika Aleksandra Vučića pobedila, zaboravivši na svoje koalicione partnere. Razloga za zadovoljstvo imali su I tamošnji socijalisti koji su bez PUPS-a na ovim izborima imali više glasova nego na parlamentarnim izborima održanim početkom godine. Ništa manje zadovoljni nisu bili ni demokrate koji su na izbore izašli sami.

SNS je u Mionici odnela ubedljivu pobedu I dobila vest u Dnevniku o tome kao dokaz da politika naprednjaka ima ubedljivo uporište u narodu . U pomenutim vestima nacionalnih medija retko gde se pomenula činjenica da naprednjaci u Mionici nisu izašli sami na izbore već u koaliciji sa Novom Srbijom koja u Mionici ima tradicionalno veliko uporište , a ista partija zaslužna je I za same prevremene lokalne izbore .U vestima se slabo pominju i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) Rasima Ljajića, Srpski pokret obnove (SPO) i Demokratska stranka Srbije (DSS), a da ne govorimo da je u ovoj koaliciji bio I PUPS, kao i SRS.Sve su ovo partije koje su dale svoj doprinos rezultatu za koji naprednjaci tvrde da je samo njihov. U obraćanju medijima funkcioner SNS-a Vladimir Djukanović u dva navrata je ponovio da je ovo velika pobeda politike SNS. “ legitimitet koji smo ovde dobili je potvrda ispravnosti politike Aleksandra Vučića I Srpske napredne stranke , tako da hvala Mioničanima za ovoliku možemo slobodno da kažemo plebiscitarnu podršku I nadamo se da će u Mionici krenuti na bolje”, rekao je Djukanović. Ni reči o koalicionim partnerima .
Da je SNS po već oprobanom modelu sve zasluge za uspeh pripisao sebi svedoči I izjava budućeg predsednika Opštine Bobana Jankovića .”Zahvaljujem se na ogromnoj podršci koju je SNS dobila od svih Mioničana , sigurno je da je SNS I politika koju predvodi Aleksandar Vučić pobedila I ja verujem da smo već od ponedeljka mi ti koji vršimo vlast u opštini Mionica”. Ni Janković se nije zahvalio koalicionim partnerima na učešću , a ne treba zaboraviti da se na završnoj konvenciji u Mionici pojavio I Velimir Ilić I Rasim Ljajić.
Kada se na izborima stranke pojave u koaliciji teško je nakon nekog ostvarenog rezultata pretpostaviti koja stranka je imala koliki stvarni udeo u biračkom telu. Da je to tako svedoči I primer tamošnjeg SPS-a koji je na ove izbore izašao u koaliciji samo sa Jedinstvenom Srbijom , a bez inače poznatog partnera PUPS-a koji se ooga puta priklonio naprednjacima. Njihovi podaci pokazuju da je SPS sada na ovim izborima osvojio više glasova nego na parlamentarnim izborima te I da je njihovo biračko telo ipak veće nego što se mislilo jer sa njima nije bilo PUPS-a. “Najvažnije je da je naše biračko telo stabilno I da evo vidimo da je čak I povećano , a na ovim izborima išli smo sa jednim koalicionim partnerom manje”, rekao je funkcioner I narodni poslanik Djordje Milićević.

Da Demokrate imaju značajnu podršku u biračkom telu Mionice svedoči njihov ostvareni rezultat. Nakon što je pretučen kandidat za predsednika Opštine Milan Gavrilović nvinarima je rekao da nikom u Srbiji ne bi poželo da ima vanredne lokalne izbore. “Toliki pritisci , toliki nasrtaji na naše gradjane , pa danas je na svakom biračkom mestu po jedno vozilo SNS-a stajalo. Policija nije uopšte radila , oni su šetali putevima , a ovi su privodili ljude na glasanje. U takvim uslovima mi smo stvarno ostvarili dobar rezultat”, rekao je Gavrilović. S obzirom da je izlaznost značajno porasla u poslepodnevnim satima nakon što je vest o prebijanju ljudi u Mionici obišla celu Srbiju , vrlo je moguće da su se tamošnje demokrate zaista razbesnele zbog takvog odnosa prema njihovom kandidatu te su rešili da izbornim rezultatom pokažu da ih nije mali broj . Ne treba zaboraviti da je DS na ove izbore izašao samostalno.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.