imageProsipanje maline od strane ariljskih proizvodjača proizvelo je dogovor o daljem otkupu maline po ceni od 125 dinara. Ipak u valjevskom kraju malina se otkupljuje po ceni od 100 dinara za kilogram.


U trenutku kada je cena maline u pojedinim delovima Srbije pala i ispod 80 dinara za kilogram malinari su najavili radikalan protest . Na najavu protesta reagovao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pa su agencije ubrzo pronele vest da je postignut dogovor da otkupna cena ne bude niža od 125 dinara za kilogram.
U valjevskom kraju malina se pak od početka sezone otkupljuje po ceni od 100 dinara za kilogram dok je nešto viša cena za poluorgansku ili organsku malinu gde se kreće do 150 dinara za kilogram.
Prosečna cena jednog berača je 2 000 dinara dok domaćin uglavnom obezbedjuje doručak i ručak , a ukoliko je neophodno i noćenje tada je uključena i večera. Domaćinstva koja imaju veće zasade maline izdvajaju i prilične iznose za ishranu berača tako da u ukupnom koštanju računica pokazuje da berač košta i do 3000 dinara dnevno.
Malinari su u više navrrata do sada iskazali nezadovoljstvo ovogodišnjom cenom, a sve veći broj njih govori o tome da se sve manje isplati gajenje ovog voća. Istini za volju malina više u valjevskom kraju ne doživljava ekspanziju kao što je to bio slučaj nekih ranijih godina kada su zasadi i na manjim parcelama bivali podizani gotovo preko noći. Tada je malina bila ozbiljan prihod brojnim gradskim domaćinstvima odnosno svima onima koji raspolažu nekakvim imanjem u valjevskim selima.
Valjevo je , pokazuju činjenice, u jednom periodu ozbiljno kuburilo i sa hladnjačama pa je cenu otkupa diktirao mali broj otkupljivača koji su mahom dolazili iz drugih krajeva Srbije, a neretko i iz Bosne.
Sve ove činjenice spojene sa lošom infrastrukturom sela , smanjenjem broja domaćinstava u selima polako nas uvode u činjenicu da se o malini više ne govori kao ranijih godina.
S.V. 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

korak

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login