imageMala matura za svršene osnovce ove godine biće održana 18. , 19. i 20. juna . U Školskoj upravi kažu da je predvdijeno dovoljno mesta za upis svih.

U prethodnom periodu , tačnije u aprilu održan je probni prijemni ispit za osnovce u okviru kog su deca mogla da se upoznaju sa procedurama ispita, a nakon ispita izvršena je analiza ispita kako bi i nastavnici i deca znali kakvog su nivoa znanja i na kojim oblastima je neophodno dodatno raditi.
„Vć 26. maja održani su ispiti za odeljenja u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku, od 1. do 3. juna u Muzičkim školama, 2. juna u matematičkim odeljenjima i u filološkim odeljenjima 2. i 3. juna, dok su konačni rezultati bili 8. juna. Ovi ispiti bili su za decu za posebna odeljenja , učenike sa posebnim sposobnostima. Ukoliko učenici nemaju pedeset poena bez obzira na ishod ispita ne mogu se upisati“, rekla je načelnik ŠU Zorica Jocić.
Završni ispit za sve ostale biće održan 18. juna od 9 do 11 časova kada učenici rade test iz srpskog jezika, 19. juna u istom vremenskom intervalu biće realizovan test iz matematike, a kombinovani test 20. juna u istom vremenu. Kombinovani test sadrži pitanja i zadatke iz pet nastavnih predmeta. „Već 22. juna biće objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita, a 28. juna i konačni rezultati. Za naredna dva dana 29. i 30. juna je vreme za popunjavanje liste želja koju potpisuje roditelj ili zakonski zastupnik. Jako je važno da roditelji i deca dobro procene mogućnosti i na taj način naprave listu želja na koju mogu upisati 20 želja. Praktično to znači da ako je godinama unazad za upis na odredjeni smer bilo potrebno minimum 80 poena logično je da dete koje nema taj broj poena ima recimo 60 ne treba da napiše taj smmer medju prvim željama jer je prolaz težak. Procena je važna jer se želje kasnije ne mogu menjati. Osmog jula je objavljivanje zvaničnog rasporeda po školama i obrazovnim profilima“, kaže Jocić.
Za svu decu koja iz nekog razloga nisu u mogućnosti da polažu ispit onog dana kada je predvidjeno uz obavezno prijavljivanje situacije njima će u avgustu biti omogućeno polaganje.
Na završnom ispitu učenik može ukupno da osvoji 40 poena, po 13 poena iz srpskog i matematike i 14 poena iz kombinovanog testa. Učenik iz osnovne škole može doneti najviše 60 poena stim da se učešće na takmičenjima takodje dodatno boduje pa ukupan zbir poena može prelaziti 100.
Učenici romske populacije imaju dodatno ohrabrenje u tome što im je dozvoljeno da računaju na ostvareni broj poena i 30% ukupno preostalog broja poena do 100, dok primaoci socijalne pomoći i drugih vidova izdržavanja mogu računati na dodatnih 35%.
„Testovi se u pratnji policije dopremaju u ŠU i policija ih čuva 24 sata nakon čega se u ponedeljak testovi predaju direktorima škola i od tog trenutka na njima je kompletna regularnost završnog ispita. Komisije su formirane , Okružna komisija pri ŠU , a ispite u školama prate specijalni savetnici stim da ove godine u OŠ Nada Purić prvi put će ispit biti sporveden u potpunosti pod nadzorom zaposlenih odnosno ispite nadziru nastavnici koji ispunjavaju uslov da nisu predav ali osmom razredu. Ovo je prvi put da je ovakva promena uvedena i namera je ministarstva da se izvrši provera da li su škole spremne da samostalno realizuju završne ispite“, objašnjava načelnica Jocić.
Ona je u više navrata ponovila da ŠU nema nadležnosti ni ovlašćenja da premešta decu iz škole u školu ili sa smera na smer. „Mi zaista to ne možemo i apelujem na roditelje da tim povodom ne dolaze u ŠU. Mi to ne možemo, a čak ni direktori to ne mogu izuzev u slučaju kada je neko dete odustalo zbog napuštanja zemlje ili preseljenja pa i tada se gleda rang lista prijavljenih koji žele upravo to mesto“, objašnjava Jocić.
U Valjevu ima 873 učenika osmog razreda ,a planom je predvidjeno 1083 slobodnih mesta što po školama izgleda ovako:
-Tehnička škola 270 slobodnih mesta
-Gimnazija 174 slobodna mesta
-Ekonomska škoa 210 slobodnih mesta
-Medicinska škola 180 slobodnih mesta
-Poljoprivredna sa Domom učenika 210 slobodnih mesta
-Muzička škola 16 slobodnih mesta.

S.V.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login