imageNije nikakva tajna niti novost da se I Valjevo kao I drugi gradovi stare SFRJ nekada gradilo iz samodoprinosa. Godine u kojima je samodoprinos postao sinonim za kradju prilično su naučile narod da više ne veruju u jedinstvo i zajedničko ulaganje.

U brojnim Mesnim zajednicama izgradjeni su svojevremeno odredjeni objekti, ulice, vodovodna ili kanalizaciona mreža isključivo sredstvima samodoprinosa. Da bi se samodoprinos uveo neophodno je da bude izglasan na referendumu . Ta vremena uglavnom su zaista funkcionisala sa samodoprinosom kao važnim udelom samih gradjana u izgradnji najpre svoje neposredne okoline , a potom i samog grada.
Ne treba zaboraviti da je blok bolnice gradjen iz samodoprinosa , a i pojedine škole u Valjevu. Tada se s lakoćom prihvatala i ideja o uvodjenju samodoprinosa koja je praktično bila sinonim za –gradimo budućnost naše dece.
Strah od mogućeg učešća u sličnim aktivnostima zajedništva praktično je doneo čuveni Zajam za preporod Srbije. Gradjani su izdvajali neretko cele lične dohotke kako bi se Srbija gradila i u njoj razvijala privreda. Slučaj ili namera je hteo da sredstva u velikoj meri odu na pogrešnu stranu ili u pogrešne džepove. Dobra zamisao tako je pretvorena u ozbiljnu sramotu u kojoj su se obrnuli milioni maraka ili bolje reći nevidjenu pljačku sopstvenog naroda.
Ono što je pošlo za rukom Titu nije i Miloševiću. Potpun odgovor na pitanje sa kraja 80-tih gde je otišao taj novac nikada nije dat. U javnosti se spekulisalo da je novac iskorišćen za propagandu na Kosovu, jedna deo za političku kampanju i jedan deo na račune tadašnjih tajkuna.
Ipak samodoprinos je postojao i njegovi efekti su vidljivi i danas.
Ali , da li bi jedna takva ideja prošla sada? Sigurno ne bi. Najpre zbog već ogromnih poreza koje gradjani plaćaju , a potom i zbog nepoverenja koje postoji i ništa manje važne činjenice da platežna moć gradjana nije visoka.
Pod znakom pitanja u Srbiji su sada i humanitarne akcije ako se zna da su neki nosioci tih akcija završili u zatvoru , a na žalost ni crkva nije značajno bolje prošla sobzirom na aferu pokradenih para .
Shodno ovim činjenicama i velikom raslojavanju društva sasvim je očekivano da je polako nestala i empatija. Ako u okviru istog staleža nismo u mogućnosti da razumemo jedni druge kako da očekujemo da razumevanje postoji izemdju različitih staleža? U najboljem slučaju u V aljevu sada možete dobiti pljeskanje po ledjima kao znak ohrabrenja i tu se priča završava.
Da li bismo mogli da opet doniramo novac za neke velike akcije? Teško. U Srbiji pa i u Valjevu još jedino živi akcija kada se prikupljaju sredstva za nečije lečenje. Svaka druga aktivnost po tom pitanju ne postoji.
Tako je samodoprinos postao prošlost . A zapravo, sigurno postoje gradjani koji bi uvek podržali takav predlog . To čak nije ni diskutabilno, ali je odgovor na pitanje ko skuplja pare „debelo“ diskutabilan.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login